A koppenhágai kudarc esély az újrakezdésre
2010. január 21., 10:40
A széleskörű nemzetközi megállapodás megszületéséig a regionális klímavédelmi megoldások kerülnek előtérbe - jelentette ki Gyürk András a koppenhágai klímacsúcsról szóló európai parlamenti vitához benyújtott írásbeli nyilatkozatában. Az európai képviselő szerint úgy kell tovább csiszolni a meglévő uniós klímavédelmi szabályozást, hogy az ne hozza versenyhátrányba az európai iparágakat és ne hozza kedvezőtlen helyzetbe az elmúlt két évtizedben jól teljesítő közép-európai országokat.

A fideszes politikus nyilatkozatában emlékeztetett arra, hogy a már elfogadott uniós tehermegosztási javaslat nem vette figyelembe az új tagországok, így Magyarország eddigi kibocsátás-csökkentési eredményeit. Gyürk András fontosnak tartja, hogy a Magyarország által fel nem használt kibocsátási engedélyek, az Európai Bizottság ellentétes irányú terveinek ellenére is, értékesíthetőek maradjanak. A kvótaértékesítés bevételei ugyanis lendületet adhatnak a hazai zöldenergia-beruházásoknak.

A néppárti képviselő nyilatkozatában úgy fogalmazott, olyan klímavédelmi megoldásokra kell törekedni, amelyeknek a károsanyag-kibocsátás mérséklésén túl sok más pozitív hatást is eredményeznek. A városi közlekedés fejlesztése így javítja az életminőséget, az energiahatékonysági beruházások munkahelyeket teremtenek, a kutatás-fejlesztésre szánt összegek pedig javítják a versenyképességet is. Ezeknek a szempontoknak a következő hétéves költségvetésben is tükröződniük kell - hangsúlyozta a politikus.

(fidesz-eu.hu)