Több mint 300 millió euró uniós segély Haitinek
2010. január 27., 14:04
2010. január 12-én pusztító földrengés sújtotta a karib-tengeri Haitit. Az ország jelentős része romba dőlt, az áldozatok száma jelentős. A földrengés másnapján az Európai Unió gyorssegélyként három millió eurót szabadított fel, ezt újabb 27,1 millió euró követheti néhány napon belül. Hosszabb távon az Unió több mint 300 millió eurót mozgósítana 2010-es költségvetéséből a károk enyhítésére. Surján László sajtóközleménye.

2010. január 27-én az Európai Bizottság humanitárius ügyekért felelős főigazgatóságának igazgatója tájékoztatta az Európai Parlament Költségvetési Bizottságát a Haiti megsegítésére tervezett, illetve már megtett lépésekről. A 2010-es uniós költségvetés terhére gyors segélyként az Európai Unió több mint 30 millió eurót folyósít, ezt követheti egy, az infrastruktúra helyreállítását segítő 106,8 millió eurós összeg, majd az Európai Fejlesztési Alapból 200 millió eurót mozgósítanának a középtávú rekonstrukciókra.

Surján László, fideszes európai parlamenti képviselő, a 2010-es költségvetés végrehajtásának parlamenti irányítója szerint: "jó döntés, hogy az Európai Unió a már működő humanitárius eszközeivel, és nem bizonytalan pénzügyi megoldásokkal segít a bajbajutottakon". "Ami történt, történelmi mértékben párját ritkító esemény. Az Európai Unió által mozgósítandó több mint 300 millió euró a lehetőségekhez képest arányos összeg. Az Európai Parlament készen áll a további erőfeszítések támogatására is. Fontos, hogy az Unió példát mutasson a világban, vállalja a felelősséget, és a gazdasági krízis ellenére is mozgósítsa a lehetséges eszközöket" - fogalmazott a néppárti politikus.

(fidesz-eu.hu)