Terrorizmus és szervezett bűnözés: közös politika kell
2010. január 27., 18:23
Az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága mai ülésén Gilles de Kerchove, az európai terrorelhárítás főkoordinátorát hallgatta meg. A főkoordinátor a meghiúsult detroiti merénylet kapcsán hangsúlyozta, hogy Európának olyan megoldásokat kell találnia, amelyek egyszerre garantálják a polgárok számára a biztonságot és személyiségi jogaik védelmét.

Kerchove kiemelte, hogy a polgári légiközlekedés továbbra is a terroristák egyik fő célpontjának tekinthető, sürgetve az Európai Bizottságot, hogy minél előbb tegye közzé jelentését a testszkenner használatának hatásairól. Felhívta továbbá a figyelmet a fiatalok radikalizálódásának növekvő veszélyére valamint arra, hogy a terroristák egyre gyakrabban használnak eszközként olyan embereket, akik korábban soha nem kerültek a bűnüldöző szervek látókörébe. A főkoordinátor kiemelte, hogy a terrorszervezetek előszeretettel találnak utat olyan országokban, ahol az állam végletesen meggyengült.

Hankiss Ágnes fideszes európai parlamenti képviselő hozzászólásában rámutatott, hogy a közelmúltban két olyan bizarr esettel is szembesült Európa, amely alkalmas lehet az európai polgárok biztonságba vetett hitének megrendítésére. Az egyik az Írországba utaztatott szlovák bomba esete, a másik a müncheni robbanószer-nyomokat tartalmazó laptopé, amelynek később tulajdonosával együtt nyoma veszett. A néppárti politikus azzal kapcsolatban is érdeklődött, hogy a terrorfenyegetettség veszélye milyen különbségeket mutat Európa országaiban. Felszólalásában Hankiss Ágnes hangsúlyozta, hogy a szervezett bűnözés és a terrorizmus szerves kapcsolatára az eddiginél is nagyobb figyelmet kellene fordítani.

Gilles de Kerchove válaszában messzemenő egyetértéséről biztosította a fideszes képviselőt, példaként említve a kábítószer- és emberkereskedelmet. Hangsúlyozta továbbá, hogy ebben a kérdésben egyértelműen új, közös politikára van szükség.

(EPP-HungarianPress)