Obama nem vesz részt az EU-USA csúcson
2010. február 5., 11:20
A Fehér-ház bejelentette, hogy Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke nem vesz részt a májusban tartandó EU-USA csúcstalálkozón. A döntést azzal indokolták, hogy az elnök hazai programja bizonytalan és a belső gazdasági és politikai problémákra kíván koncentrálni, de elhangzottak a Lisszaboni Szerződéssel kapcsolatos fenntartások is. A döntés csalódást okozott sok európainak, különösen a soros elnökséget jelenleg vivő Spanyolországnak.

A New York Timesban megjelent hír szerint az európai hivatalnokok a döntés hátterében azt látják, hogy Európa kezdi elveszíteni fontosságát például Kínával szemben Washington szemében.

Mike Hammer a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője mondta, hogy bár az elnök tervei között nem szerepel, hogy májusban Madridba látogat, ez nem jelenti azt, hogy ne folytatná a szoros együttműködést Európával olyan ügyekben, mint például a globális felmelegedés, a terrorizmus, vagy Afganisztán ügye.

Túl sok feje van az Uniónak?

Az Egyesült Államok Külügyminisztériumának szóvivője P.J. Crowley úgy nyilatkozott, hogy a Lisszaboni Szerződés következtében történt változások is szerepet játszhattak abban, hogy Obama lemondta a részvételt.

Bár az EU külügyi képviseletéért eddig is legalább három ember felelt (az ún. "trojka"), az új tisztségek bevezetésével a kép még inkább zavarossá vált.

Bár a spanyol elnökség feladata az új tisztségek hatáskörének tisztázása, arról az Unió tagállamaival és más intézményeivel is egyeztetnie kell, így egyelőre valószínűleg Madrid sem tudja megmondani, Obamának kivel kellene találkoznia a csúcson.

Az Euronews emlékeztetett rá, hogy Obama az elmúlt évben számtalanszor látogatott Európába, hogy felvegye a kapcsolatot a vezetőkkel. Azonban a Lisszaboni Szerződés reformjainak következtében zavarossá vált annak meghatározása, hogy az Unión belül ki miért felel.

Antonio Missiroli, a European Policy Centre (EPC) brüsszeli think tank elemzője az EurActivnak elmondta, Obamának az elmúlt évben túl sokszor kellett Európába utaznia. "A vezetők napirendje tele van csúcstalálkozókkal. Talán ha kevesebb tárgyaláson adnánk több tartalmat, akkor nagyobb lenne a külpolitikai folyamatosság az egyes találkozók között" - mondta Missiroli.

A vezető elemző ugyanakkor hangsúlyozta, véleménye szerint a döntés nem Európa vagy a spanyol elnökség ellen irányul.

A bejelentésről elsőként tudósító Wall Street Journal szerint amerikai hivatalnokok azt állítják, hogy a csúcsot illetően a helyszín sem egyértelmű, és ez is oka a részvétellel kapcsolatos amerikai bizonytalanságnak.

A londoni központú Centre for European Reform (CER) igazgatója Charles Grant állítása szerint "ez időszerű ébresztő volt az Uniónak". Hozzátette, hogy az EU végre be kell hogy lássa "senki sem fog udvarolni neki vagy csúcstalálkozóikon részt venni, csupán mert Európa egy jó ötlet".

A jövőre nézve az amerikai elnök tervei között szerepel, hogy a novemberi NATO csúcsra Európába látogat. Ennek következtében valószínűleg az újabb uniós találkozót is erre az időpontra időzítenek majd.

(euractiv.hu)