Az ukrán választások miatt aggódik az EU
2010. február 5., 12:18
Az EU-ban többen aggódva tekintenek az ukrajnai választások második fordulója elé, különösen mivel Viktor Janukovics pártja a napokban egy olyan jogszabályt nyomott át a törvényhozáson, amely az utolsó pillanatban módosít a választási szabályokon.

Európai diplomaták és több EP-képviselő is aggodalmának adott hangot, miután az ukrajnai választások vasárnap esedékes második fordulója előtt közvetlenül módosult a választási törvény. Az ehhez szükséges jogszabályt az egyik elnökjelölt, Viktor Janukovics pártja, illetve a távozó államfőhöz, Viktor Juscsenkóhoz hű képviselők közösen szavazták meg.

Janukovics legfőbb kihívója, Julija Tyimosenko már közölte, kész arra, hogy érvénytelennek tekintse az egész választást, és híveivel együtt az utcára vonuljon. A lépés aggodalmat keltett a választási megfigyelőkben is: egyikük az EUobservernek nyilatkozva szintén azt mondta, nem szerencsések az efféle, utolsó pillanatban eszközölt változtatások, hacsak nem széleskörű politikai egyetértésen alapulnak.

Ha ismét instabillá válik a politikai helyzet Ukrajnában, az nem kedvez az ország és az EU közötti kapcsolatok elmélyítésének, így egy új társulási megállapodás megszövegezésének. Miguel Angel Moratinos, a soros elnökséget ellátó Spanyolország külügyminisztere EP-képviselők előtt aggasztónak nevezte a helyzetet, leszögezve, hogy a jövőben is egy legitimen megválasztott ukrán kormánnyal kívánnak együttműködni.

Elmar Brok és Charles Tannock néppárti képviselők is aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy Ukrajnában a két választási forduló között módosult az említett jogszabály. Közleményükben emlékeztettek arra, hogy Moratinos a spanyol elnökség nevében Catherine Ashton külpolitikai főképviselőre hárította a felelősséget, így neki kell mihamarabb tiltakozását kifejeznie az eljárás miatt, illetve figyelemmel követni annak alakulását.

Catherine Ashton közleményében leszögezte, hogy szorosan nyomon követi az ukrajnai eseményeket, egyúttal üdvözölte az ukrán embereknek az első fordulóban demonstrált elkötelezettségét a demokratikus folyamatok mellett. A főképviselő egyúttal felszólította az elnökjelölteket: biztosítsák, hogy az emberek a mostani vasárnapi fordulóban is kinyilváníthassák akaratukat.

(bruxinfo.hu)