|
|
|
|
Vigyázzunk az előre gyártott bébiétellel
|
Megdöbbentő eredmény látott napvilágot a Kanadai Stroke Egyesület felmérése alapján: egy vizsgált félkész bébiétel ugyanannyi hozzáadott sót tartalmaz, mint a közismert gyorsétteremlánc egy közepes adag hasábburgonyája. Ez a tény arra késztette a szövetséget, hogy a minden évben kiosztott "Sós nyalás" citromdíjat odaítéljék a vizsgált bébiétel gyártójának, számol be róla a canada.com. |
A Gerber márkájú babáknak szánt készítmény adagonként 550 mg sót tartalmaz. Egy kisbaba napi ajánlott sóbevitele pedig 1000 mg. Tehát mindössze egy étkezés alkalmával az anyukák már fedezik is gyermekük napi sóbevitelének felét, etetés azonban nemcsak egyszer vagy kétszer történik. A felmérések alapján gyakori, hogy a szükséges mennyiséget bőven túllépik, sok esetben meg is duplázzák a szülők.
A magas sóbevitel káros hatásai mindenki előtt tisztázottak: elsősorban magas vérnyomást, az érfalak károsodását eredményezi, azonban ezen felül az asztma, az üvegcsontúság, vagy a gyomorrák kialakulása is köthető a túlzott sófogyasztáshoz. Noha a kérdéses bébiétel csomagolásán egyértelműen fel van tüntetve a sótartalom, a szülők ezt nem veszik figyelembe. Kutatások szerint általános vélemény, hogy a bébiételek magas színvonalon készített, egészséges táplálékok, hiszen azokat épp kisgyermekeknek szánják, ráadásul bármelyik élelmiszerboltban beszerezhetők, így a szülők bíznak bennük. Az élelmiszergyártók azonban ma már gyakran a felnőttek ízlésére szabják a bébiételeket is. A felnőttek kedvenc ételei, ízei sorakoznak a polcokon a babák számára is, sőt még előételt is lehet kapni a kicsiknek.
A vitatott bébiételt a Nestlé gyártja, amely a megkeresésre úgy reagált, hogy a kérdéses sómennyiséget tulajdonképpen nem is maga az étel (jelen esetben zöldség) tartalmazza, hanem az azt körülvevő folyadék, amit nem esznek meg a babák. Ígéretük szerint nyárra már kijavítják a csomagoláson található információt, és csak azt a sómennyiséget tüntetik majd fel, amit valóban elfogyaszt a kisgyermek. Továbbá biztosították a vásárlókat afelől, hogy elsőbbséget élvez a cégnél a bébiételek kérdése, és mindenféleképpen törekednek a sómennyiség csökkentésére.
A Kanadai Stroke Egyesület kutatása szerint az országban élők szinte minden élelmiszer esetében több sót fogyasztanak, mint bárhol máshol a világban. Szerintük ez egy ördögi kör, hiszen a magas sóbevitel az ízlelést is megváltoztatja, az ember kívánni fogja a sósabb ételeket, pedig a "leszokás" csak néhány hetet venne igénybe, ami után ismét visszatérne az egészséges ízlelés és nem hiányozna a sós íz.
(kitekinto.hu)
|
|
|
Jelenleg nincs információ
Tartsa a kurzort egy dátum fölé az aznapi programok- ért. Kattintson egy napra a részletekért.
Jelenleg nincs erre a napra vonatkozó információ
Keresse meg irányítószám alapján az Önhöz legközelebb működő választókerületi irodát!
|
|