Ukrajna pénzügyi támogatásának feltétele az átláthatóság
2010. február 11., 10:21
Az Európai Uniónak segítenie kell Ukrajnát abban, hogy karbantartsa és felújítsa gázvezeték-hálózatát - jelentette ki Gyürk András, az Európai Parlamentben benyújtott írásbeli nyilatkozatában. Az ukrajnai belpolitikai helyzetről szóló vita kapcsán a néppárti politikus értékelése szerint az elnökválasztás után új fejezet nyílik az EU-ukrán kapcsolatokban.

Gyürk András fideszes európai parlamenti képviselő szerint az Európai Unió és Ukrajna közötti együttműködés egyik legfontosabb területe a jövőben is az energiaellátás lesz. Ez nem véletlen, hiszen az egyre inkább függő helyzetben lévő Európai Unió olaj- és gázimportjának jelentős hányadát keleti szomszédján keresztül bonyolítja le - tette hozzá.

A néppárti politikus az energiaellátás biztosítása érdekében indokoltnak tartja, hogy az EU minden lehetséges eszközzel segítse Ukrajnát abban, hogy karbantartsa és felújítsa energiahálózatát, mindenekelőtt a létfontosságú gázvezeték-rendszert. "A pénzügyi támogatásoknak ugyanakkor van egy alapvető feltétele: Ukrajnának meg kell kezdenie az iparág reformját, átláthatóbbá kell tennie gáziparát" - fogalmazott. Gyürk András szerint a gyakran offshore hátterű közvetítő cégek átláthatatlan rendszere nemcsak Ukrajna állampolgárainak okoz hátrányt, hanem az uniós tagállamok ellátásbiztonságát is veszélyezteti.

A fideszes képviselő nyilatkozatában utalt a készülő uniós gázellátási rendelet fontosságára is. A jogszabály előírja majd, hogy a tagállamok egymással egyeztetve cselekvési terveket fogadjanak el a gázellátási zavarok esetére. Gyürk András hangsúlyozta, a tagállamoknak nemcsak egymással kell összehangolniuk a cselekvési terveket, hanem Ukrajnát is szükséges bevonni a konzultációs folyamatba.

(EPP-HungarianPress)