Gloria Lopez a Mexikói Gasztronómiai Konzervatórium az Associated Press értesülései szerint elmondta, hogy a különleges fogások és különböző szószok elkészítését az ország örökségének kell tekinteni, hiszen "ez nem más mint kultúra és tudomány".
José Iturruaga gasztronómiai szakértő szerint a mexikói étel elengedhetetlen része a nemzeti öntudatnak, hiszen még a külföldön élő bevándorlók életében is nagyon fontos szerepet játszik.
A kukorica, a mexikói bab és a chili alkotják a közel 3000 éves mexikói konyha alapjait, mely a majákig vezethető vissza, akik kukoricát, babot és számos zöldséget használtak ételeik elkészítéséhez.
Fontos megemlíteni, hogy a mexikói ételek nemcsak finomak, de a kisebb közösségekben élő nők nagyon odafigyelnek, hogy egészséges, organikus alapanyagokból főzzenek, melyek természetesen nem egyeznek meg az amerikaiak által mexikói nemzeti ételnek tartott szószokkal, illetve a taco-val.
A kéréssel azt is remélik a mexikói szakértők, hogy nagyobb nemzetközi figyelem irányul majd az autentikus mexikói konyha felé, és nem a zsíros taco vagy a pikáns szósz jelenti majd a mexikói konyhát a világ számára.