fidesz.hu főoldal
Hírek
Interjú
Publicisztika
Európai Unió
Mondatok
A világörökség része lehet a mexikói konyha
2010. február 12., 13:25
Miután számos mexikói látványosságot, mint például Mexikóváros történelmi központját vagy a Teotihuacan prehispán városát a Világörökség részévé nyilvánította az UNESCO, a mexikói kormány a nemzeti gasztronómiát is a Világörökség részének szeretné tudni. A kérést figyelembe véve, az UNESCO munkatársai áprilisban vagy májusban tárgyalnak a mexikói konyha jövőjéről.

Gloria Lopez a Mexikói Gasztronómiai Konzervatórium az Associated Press értesülései szerint elmondta, hogy a különleges fogások és különböző szószok elkészítését az ország örökségének kell tekinteni, hiszen "ez nem más mint kultúra és tudomány".

José Iturruaga gasztronómiai szakértő szerint a mexikói étel elengedhetetlen része a nemzeti öntudatnak, hiszen még a külföldön élő bevándorlók életében is nagyon fontos szerepet játszik.

A kukorica, a mexikói bab és a chili alkotják a közel 3000 éves mexikói konyha alapjait, mely a majákig vezethető vissza, akik kukoricát, babot és számos zöldséget használtak ételeik elkészítéséhez.

Fontos megemlíteni, hogy a mexikói ételek nemcsak finomak, de a kisebb közösségekben élő nők nagyon odafigyelnek, hogy egészséges, organikus alapanyagokból főzzenek, melyek természetesen nem egyeznek meg az amerikaiak által mexikói nemzeti ételnek tartott szószokkal, illetve a taco-val.

A kéréssel azt is remélik a mexikói szakértők, hogy nagyobb nemzetközi figyelem irányul majd az autentikus mexikói konyha felé, és nem a zsíros taco vagy a pikáns szósz jelenti majd a mexikói konyhát a világ számára.

(kitekinto.hu)