Hét indiai nagymacskafaj filmen
2010. február 22., 11:07
Beszámolók szerint Indiában, a Kelet-Himalája esőerdeiben igen nagyszámban sikerült filmre venni nagymacskafaj fajokat.

BBC források szerint mozgásérzékelővel felszerelt kamerák segítségével hét vadmacska fajról készültek felvételek, észak-kelet India esőerdeinek távoli, rejtett zugaiban. A munkát Kashmira Kakati vadbiológus végezte, aki két éven át folytatott kutatást az Assam Állami Erdészet több mint 500 négyzetkilométernyi területén.

A felvételek valamennyi nagymacskáról - köztük a ritka foltos párducról, négy tigris fajról, a márványfoltos macskáról és az ázsiai aranymacskáról a Jeypore-Dehing mélyföldi erdőkben készültek.

A szakértők szerint a felfedezés biztató jel, annak ellenére, hogy az állatok élete folyamatos veszélyeknek vannak kitéve a Kelet-Himaláján. Erdőirtás, orvvadászat és jelentősebb műszaki projektek, így duzzasztó gátak veszélyeztetik a vad élőhelyek hosszú távú megmaradását. A nyersolaj kitermelés és a szénbányászat is szedi a maga áldozatait.

Ravi Chellam a Vadmegőrzés és Védelem Társaság - India szóvivője elmondta, az esőerdők fontosak a biodiverzitás megőrzésében, és a helyi közösségek megélhetésében. A társaság szerint az egész ottani erdőt vadfolyosókkal összekötött egyetlen természetet őrző tájegységként kellene védeni, melynek nyugalmát semmi sem zavarná.

(forestpress.hu)