Janukovics első útja Brüsszelbe vezet
2010. február 24., 13:19
Ukrajna újonnan megválasztott elnöke, Viktor Janukovics első útja Brüsszelbe vezet, ahol az Európai Unió vezetőivel találkozik.

Janukovics várhatóan jövő héten találkozik Jerzy Buzekkel, az Európai Parlament elnökével, valamint Herman Van Rompuyjal, az Európai Tanács állandó elnökével. Janukovics csak ezt követően látogat Moszkvába - tették hozzá a brüsszeli források. Az EU-tagországok külügyminiszterei hétfőn (2010. február 22.) cseréltek eszmét az elnökválasztás utáni ukrán helyzetről, és megerősítették, hogy az unió szélesíteni törekszik a kapcsolatot a szomszédos országgal.

Balázs Péter, a magyar diplomácia vezetője kollégáinak arról számolt be, hogy Janukovics is azt szeretné, ha vezetése alatt az ország tovább közeledne az Európai Unióhoz. Mint mondta, kérdés azonban, hogy milyen külpolitika bontakozik ki az új ukrán hatalmi helyzetből, hol találja meg Kijev a helyét Oroszország és a Nyugat között.

(EUvonal)