Képviselők a fel nem használt támogatások megmentéséért
2010. február 24., 15:56
Újabb uniós pénzügyi segítségre szorul Magyarország, mutatnak rá Deutsch Tamás és Surján László néppárti képviselők az Európai Parlament napirendjén szereplő aktuális előterjesztés kapcsán. A javaslat a gazdasági válság által leginkább sújtott tagállamok részére kíván pótlólagos forrásokat biztosítani a Strukturális Alapok felhasználási szabályainak módosításával.

Deutsch Tamás, európai parlamenti képviselő emlékeztetett arra, hogy Magyarországon mind ez ideig rendkívül gyenge az Unió által biztosított források kifizetési aránya, amely a 2007 óta eltelt időszakra nyújtott alapok mindössze 34,6 százalékát hívta le 2009 végéig. A néppárti képviselő kiemelte: "a kormány felelőssége lett volna, hogy biztosítsa a magyar gazdaság számára létfontosságú strukturális források gyors, ugyanakkor hatékony kifizetését." "A jelenlegi parlamenti előterjesztés Magyarországot az Unió legrosszabbul teljesítő öt tagállama közé sorolja, többek között a költségvetési összeomlás szélére sodródott balti államok mellé" - tette hozzá Deutsch.

Surján László arra törekszik, hogy a 2007-ben megnyílt és máig fel nem használt uniós források ne vesszenek el. A jelenlegi szabályok szerint ezen összegeket 2010 végén el kell költeni. "A válságra hivatkozva az új módosított szabályok alapján a még fel nem használt összegeket a tagállamok 2013-ig lehívhatják. Magyarország számára, ami mintegy egymilliárd euró megmentését jelenti. Egy további módosítás révén egyfajta gyorssegélyként több mint 300 millió euró előleghez is hozzájuthatunk a felzárkóztatási forrásokból" - hangsúlyozta Surján László.

(fidesz-eu.hu)