Uniós rendelet az energetikai beruházások összehangolására
2010. február 25., 15:41
Megkönnyíti az uniós energetikai beruházások összehangolását az Európai Parlament által ma elfogadott rendelet. A jogszabály egységes szerkezetbe foglalja a tagállamok adatszolgáltatási kötelezettségeit az energetikai beruházások terén, mellyel átláthatóbbá válhat az uniós energiapiac és erősödhet a tagállamok ellátásbiztonsága. Gyürk András sajtóközleménye.

Nem múlik el nap, hogy valamely tagállam vagy nagyvállalat ne jelentene be jelentős beruházási terveket az energiaszektorban. Különböző gázvezetékek, offshore szélparkok és erőművek tucatjai vannak a tervezőasztalokon. A jövőbeni beruházások közötti koordináció ugyanakkor sok kívánnivalót hagy maga után. Már ezen okból is üdvözlendő a ma elfogadott rendelet, amely egységes szerkezetbe foglalja a tagállamok adatszolgáltatási kötelezettségeit.

A jogszabály rendelkezései növelik az átláthatóságot, ez pedig a magyar energiapiacon is kulcsfontosságú. Az átláthatóság mellőzésére a közelmúltból is tudunk példát hozni. A magyar kormány 2008-ban az Európai Unióval való egyeztetés és mindenféle előzetes konzultáció nélkül írta alá a Gazprommal a Déli Áramlat gázvezetékről szóló megállapodást.

Üdvözlendő, hogy a szakbizottsági módosító indítványok a távfűtést is beemelték az adatszolgáltatási kötelezettséggel járó területek közé. Nem feledkezhetünk meg ugyanis arról, hogy az új tagállamokban a távfűtés különösen jelentős szerepet játszik a lakosság ellátásában. Magyarországon például mintegy 650 ezer háztartás, illetve kétmillió állampolgár ellátását biztosítja.

(EPP-HungarianPress)