"Befejezzük az egészséges nemzeti rendszerváltást"
2010. február 25., 16:40
Rendkívüli méreteket öltött mára hazánkban a szegénység, adósságcsapdában vergődő családok tízezrei látják szinte reménytelennek sorsukat - mondta a Magyar Hírlapnak Lezsák Sándor. Az Országgyűlés alelnöke, a Nemzeti Fórum elnöke ugyanakkor bízik abban, hogy Orbán Viktor nemzeti programja és az ahhoz szorosan illeszkedő, Széles Gábor által kidolgozott, a vidéki Magyarország felvirágoztatását szolgáló tervezete kiutat jelenthet az országnak.

- Szabolcs-Szatmár-Bereg megye az ország legszegényebb területei közé tartozik. Mi lehet a kitörési pont?

- Ebben a megyében, így a szatmári emberben is rendkívüli életerő van, a küzdelmet soha nem adja föl. Nekem - Radnótival szólva - nem térkép-e táj, nagyszüleim a Nyírségben éltek. Az 1987-es lakiteleki találkozó után sok ezren csatlakoztak hozzánk, sorra hozták létre az MDF-szervezeteket, és ez akkor tiltott és megtűrt szervezkedést, közéleti bátorságot jelentett. Maradandó élményem a két évtizeddel ezelőtti rendszerváltó próbatétel, és azok az emberek, akikkel most megújuló erővel készülünk a változásra. Nem ok nélkül kapta Fülöp István barátom "a szatmári ember" kitüntető megnevezést. Életsorsa bizonyítja, hogy a legnehezebb helyzetben, sorsfordító időben is képes társaival együtt cselekvőképes erőt mozgósítani.

- Ön szerint ezek a konfliktusok - a szegénység, a közbiztonság hiánya, a cigánykérdés -, az a tehetetlenségérzés nem a radikálisok malmára hajtják a vizet?

- A szó eredeti értelmében magam is radikális vagyok, gyökeres változást akarok. Nemrég újra hallottam azt a mondatot, amelyet Móricz Zsigmond is följegyzett valamikor: Akkor vágjuk le a csirkét, amikor vagy a csirke, vagy pedig a kisgyerek beteg. A helyzet szinte rosszabb, mint Móricz idejében. Ma már a legtöbb helyen csirke sincs. Sokhelyütt teljes a kiszolgáltatottság. A szegénység rendkívüli méreteket öltött, családok tízezrei látják szinte reménytelennek sorsukat. Adósságcsapdában, létbizonytalanságban, fizikailag is fenyegetett állapotban keresik a kilábalás lehetőségeit.

- A Jobbik erre érzett rá.

- A nagy nyereségvágyból elkövetett nyolcesztendős országrombolás idegileg is megviselte az ország többségét. Ezt a több mint kétharmados többséget a közös ellenfél, a bűnös balliberális kormánypolitika terelte össze. Indulati gyúanyag is keletkezett, és azt még a gyereknek is meg kell tanulnia, hogy a tűzzel játszani életveszélyt jelent. A jogos indulatot fegyelmezni pedig csak az képes, akinek meghatározott célja, megvalósítható programja van. Orbán Viktor országértékelője pontos és hiteles látlelet, nemzeti programja rendkívüli esélyt ad a gazdasági, társadalmi, erkölcsi megújulásra, a gyökeres változásra. Ehhez illeszkedik Széles Gábornak a vidéki Magyarország felvirágoztatását rögzítő programja, amelyet - számos helyi visszajelzésből tudom - Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is fokozott érdeklődés és várakozás kísér.

- Az MDF a népi írók szellemisége, hagyományai mentén alakult meg. Ön szerint, látva az elmúlt húsz év tapasztalatait, nincs itt az ideje a népi írók új mozgalmának?

- A Fidesszel szövetséges Nemzeti Fórum egyik törekvéséről kérdez. A Kert-magyarország és a Harmadik út gondolata, a népi írók szellemisége, valóságérzékenysége olyan korszerű hagyomány, amely a politikai klímaváltozás egyik tiszta és bővizű forrásvidéke. A magam népfőiskolai tapasztalata erősíti, hogy ma is életképes és szükséges például a falukutató program megújított formája. A Lakiteleki Népfőiskolán többek között olyan kollégiumokat szervezünk, amelyek során tudományos igényességgel egyetemisták végeznek valóságos föltáró terepmunkát. Ez biztonságos tényadatokat ad a politikának a törvény-előkészítő munkálatokhoz. Most készítjük elő a tanyakollégium második részét. Április végén újra 120 egyetemista és főiskolás, valamint harminc oktató, a tudós geográfus és gyakorlati szakember, Csatári Bálint irányításával végzi a valóságot feltáró, a tanyavilágot bejáró terepmunkát. Ennek haszna jelenik meg a készülő tanyatörvényben. Az is lényeges, hogy ezek a fiatalok olyan élményekre, valóságismeretre tesznek szert, amelyek jótékony hatással lesznek a szakmai jövőjükre is.

- Az az MDF, amelyet ma demokrata fórumnak hívnak, semmiben sem egyezik meg azzal, amelyet egykor megalapítottak. Önt, az alapítót is kizárták, sok ezren önszántukból távoztak. Mit szól a mostani MDF-hez?

- Ha nem az MDF nevet gyaláznák meg naponta, akkor szóra sem volna érdemes az az ócska, kisstílű hazárdjáték, szánalmas erőlködés, amely a Dávid-féle munkacsoportot jellemzi. Bennünket kizártak az MDF-ből, de a múltunkból kizárni nem lehet. A lakiteleki kezdet, a szerveződés lázas hónapjai, helyi és országos sikerélmények, az a sok-sok közösségi kapcsolat ma is erőt ad. Ez az egészséges erő szervezi most a Fidesz-KDNP szövetségesét, politikai egyesületünket, a Nemzeti Fórumot. Ma a Nemzeti Fóruma lakiteleki MDF, s ezért Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is minden erőt mozgósítunk annak érdekében, hogy befejezzük a húsz esztendővel ezelőtti közös munkánkat, az egészséges nemzeti rendszerváltást.

(Pindroch Tamás, Magyar Hírlap)