Paczolay az uniós bírójelölteket véleményező bizottság tagja
2010. március 4., 21:52
Paczolay Péter is tagja lett annak a bizottságnak, amely az Európai Unió bíróságaira jelölt bírák és főtanácsnokok alkalmasságát véleményezi - közölte az Alkotmánybíróság csütörtökön az MTI-vel. Az alkotmánybíróság elnökének megbízatása négy évre szól.

Paczolay Péter a héttagú testületben az egyetlen, aki az unióhoz legutóbb csatlakozott tizenkét tagállam valamelyikét képviseli.

Az Európai Unió Tanácsa március 1-jén döntött a bizottság személyi összetételéről. A Bíróság és a Törvényszék bíráit és főtanácsnokait a tagállamok kormányai közös megegyezéssel nevezik ki azt követően, hogy konzultáltak a jelölteket véleményező bizottsággal.

A bizottság elnöke Jean-Marc Sauvé, a francia Államtanács alelnöke. A bizottság tagjai: Peter Jahn, az Európai Bíróság volt osztrák bírája, Lord Mance, az angol Legfelsőbb Bíróság bírája, Torben Melchior, a dán Legfelsőbb Bíróság elnöke, Paczolay Péter, a magyar Alkotmánybíróság elnöke, Ana Palacio Vallelersundi spanyol EP-képviselő és Virpi Tiili, az Elsőfokú Bíróság volt finn tagja.

(MTI)