A nemzeti parkból is lopják a fát
2010. március 5., 15:22
Nem kerülik el a fatolvajok a Duna-Dráva Nemzeti Park területét sem.

Mezei Ervintől, a nyugat- drávai tájegység vezetőjétől megtudtuk: a hosszú hideg tél megtette hatását, területükön is loptak fát Egyikük például a csurgói berekben, védett területen gyűjtött tüzelőnek valót.

Volt, aki rendőrkézre került, mások megúszták, hiszen a nemzeti park alkalmazottai túl kevesen vannak ahhoz, hogy mindent szemmel tartsanak. Nemcsak személyi, anyagi lehetőségeik is behatároltak, tudtuk meg Mezei Ervintől, ezért öröm, hogy két közmunkást is alkalmazhatnak - február közepétől augusztus végéig -, akik olyan munkákat végeznek el, amikkel egyébként vállalkozót kellene megbízni. Egyikük Vízváron, másik Őrtilosnál állt munkába.

A nagy hóban kevesebb munkájuk akadt, a túraútvonalra dőlt cserjéket, fákat takarították el, most tisztítják az erdei utakat, nyiladékokat.

Mezei Ervin elmondta: több éve léteznek polgári természetőrök, a nyugat-drávai tájegységben hat ember. Hasznukat veszik, hiszen szólnak a védett növények és állatok előfordulásáról, de a kétkezi munkába is besegítenek. Legközelebb szögesdrótkerítést bontanak.

(forestpress.hu)