Pénzbírságot kapott a Tanács elnökét sértegető EP képviselő
2010. március 12., 09:42
Nigel Farage, az euroszkeptikus brit EP képviselő folyamatosan kritizálja az Európai Tanács elnökévé kinevezett Herman Van Rompuyt. A múlt héten egy parlamenti vitában azonban annyira elragadtatta magát, hogy avval már kiverte a biztosítékot a parlament elnökénél, s úgy tűnik, szó szerint meg kell fizetnie a sértésekért, írja a New Europe.

Farage többek között azzal vádolta az EU elnökét, hogy nincs karizmája, nincs stílusa, s az ország, ahonnan jött megosztottsága miatt nem is tekinthető valódi államnak. Ezek után Jerzy Buzek, az EP elnöke behivatta magához Farage-t, hogy megvitassa vele a történteket, s felszólította, hogy vonja vissza kijelentéseit. Mivel Farage erre nem volt hajlandó, Buzek az EP szabályai szerint lehetséges legmagasabb pénzbírságot szabta ki büntetésként. A brit képviselőtől tíz napi ellátmányát vonják meg, így összesen 2890 eurótól fog elesni.

Farage ennek ellenére nem tanúsított megbánást, mivel szerinte a demokratikus politikában gyakoriak az efféle éles hangú szópárbajok. Van Rompuy-től tehát nem kért bocsánatot, Belgiumtól viszont igen, s tisztázta, hogy megjegyzései a belga politikusokra vonatkoztak, és nem az ott élő emberekre vagy kultúrájukra.

Van Rompuy egyébként azt reagálta az egyik flamand TV csatornán, hogy ő inkább "brit módjára viselkedik", s nem veszi fel a kesztyűt.

(corvinusembassy.com)