Energiatakarékosság könnyűszerrel
2010. március 18., 11:02
A Fraunhofer Intézet kutatói egy olyan programcsomagot fejlesztenek, amelynek segítségével könnyen meghatározható az egyes háztartási gépek energiafogyasztása. A barcelonai GSMA Mobile World Congress keretei között bemutatták a szoftvert működés közben.

Sokan próbálnak takarékoskodni az elektromos árammal, de csak kevesen tudják pontosan, hogy mely készülékek viszik el a villamos energia jelentős részét. Márpedig a Fraunhofer Intézet Alkalmazott Információs Technika Részlegén (FIT) kifejlesztettek egy programot, amely figyeli a háztartási gépek energiafogyasztását. Az alkalmazás az Intézet által korábban kifejlesztett "Hydra" fantázianevű middleware-re ("köztes réteg"-re) épül. A middleware-ek a programozókat segítik - ebben az esetben az eszközök közötti kommunikációt biztosítják.

A kutatók minden háztartási eszközt felszerelnek egy apró adapterrel, amely a konnektor és a dugó között található. Az apró jeladó folyamatosan küldi az eszköz aktuális fogyasztását az adatgyűjtő számítógépnek. Így könnyen meg lehet határozni, hogy melyik berendezés fogyaszt éppen a legtöbbet. Az FIT kutatói azonban egy kényelmi extrával is ellátták a programot: a felhasználó a mobiltelefon segítségével tudja nyomon követni a gépek fogyasztását, ráadásul ki- és be tudja kapcsolni azokat. Ezenkívül a program fel tudja dolgozni a mobiltelefon kamerájával rögzített képet is, így csak a kérdéses eszközre kell irányítani a telefont és a képernyőn már meg is jelenik az éppen aktuális fogyasztás. Ezt azonban csak elég körülményesen lehetett megvalósítani: a számítógépre az egyes háztartási gépek különböző szögekből készült fényképeit rögzítik. Amikor a mobiltelefont ráirányítjuk az egyik gépre, a kamera képét a számítógép összehasonlítja az adatbázisban található képekkel. Amint a program azonosította az eszközt, akkor lekérdezi az éppen aktuális fogyasztást és visszaküldi azt a mobiltelefonra.

Természetesen a felvett villamos teljesítményen kívül az elfogyasztott összes villamos energiát és az ebből származó üzemeltetési költségeket is nyomon lehet követni. Így könnyen nyomára lehet bukkanni a nagyfogyasztású készülékeknek - még akkor is, ha azok csak szakaszosan üzemelnek.

(kitekinto.hu)