Megtépázhatta a válság az EU innovációs teljesítményét
2010. március 18., 13:46
Az uniós tagállamok innovációs teljesítményének folytatódó javulásáról számol be a most kiadott, 2009-es európai innovációs eredménytábla.

Az Európai Bizottság értékelése szerint az EU ugyan továbbra sem képes felzárkózni az Egyesült Államokhoz az innováció terén, őrzi viszont előnyét a nagy feltörekvő gazdaságokkal, Brazíliával, Oroszországgal, Indiával, és még a teljesítményét rohamos léptekkel javító Kínával szemben is.

Brüsszel arra is figyelmeztet azonban, hogy a mostani eredmények 2007/2008-as adatokon alapulnak, vagyis azokban a gazdasági válság hatásai még nem tükröződnek. Márpedig félő, hogy a recesszió több uniós tagállam innovációs teljesítményét is visszavetette; a korai jelzések szerint az amúgy is lemaradó országokban sínylette meg a leginkább a válságot az innováció, így megakadhatott az elmúlt évek felzárkózási trendje.

Magyarország esetében ez már csak azért is szomorú lenne, mert a mostani felmérés szerint hazánk innovációs teljesítménye jelentősen elmarad ugyan az uniós átlagtól, de a fejlődés üteme átlagon felüli.

(vg.hu)