Újraindítja az EU a tárgyalásokat Washingtonnal
2010. március 24., 23:30
Elfogadta az Európai Bizottság szerdán azon felhatalmazás tervezetét, amelynek alapján újraindulhatnak a tárgyalások az Egyesült Államokkal a banki adatok átadásáról a terrorizmus finanszírozásának felderítését célzó program keretében.

Brüsszelben kiadott közleménye szerint a bizottság szándéka, hogy "ez év nyarán aláírható legyen egy olyan megállapodás, amely kiküszöböli a még meglévő biztonsági hiányosságokat".

Az unió és Washington egyszer már megkötötte a SWIFT néven ismert megállapodást, de azt az Európai Parlament, személyiségi jogi aggályok miatt, nem volt hajlandó ratifikálni.

Cecilia Malmström belügyekért felelős biztos mostani megállapítása szerint a szóban forgó program hatékony eszközül szolgál majd a terrorizmus elleni harcban.

Vivane Reding, a jogérvényesülésért, az alapvető jogokért és az uniós polgárságért felelős uniós biztos kijelentette: "az új megállapodásra irányuló tárgyalási felhatalmazás kidolgozásakor Ceciliával messzemenően figyelembe vettük az Európai Parlament tavaly szeptemberben kifejezett legfőbb aggályait, nevezetesen a magánélet tiszteletben tartásához való jog, valamint a hatékony és hátrányos megkülönböztetéstől mentes közigazgatási és bírósági jogorvoslathoz való jog kérdését".

Reding jelezte, hogy javaslatuk szerint a megállapodásban helyet kap majd az a lehetőség is, hogy adataik jogtalannak ítélt felhasználása esetén európai polgárok amerikai bíróságnál emelhessenek panaszt.

(MTI)