Magyar kisebbségi témákról is szó esett az EP-plenárison
2010. március 25., 00:00
Képezze feltételét Szerbia európai uniós csatlakozásának a vajdasági magyarellenes erőszak beszüntetése - sürgette az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén, napirenden kívül elmondott felszólalásában Tőkés László, az RMDSZ EP-képviselője.

Kérte, hogy az Európai Parlament lépjen fel határozottan "a délvidéki magyarellenes terrorizmus leállítása érdekében".

Az erdélyi képviselő - volt királyhágómelléki püspök - emlékeztetett arra, hogy a Vajdaságban a kényszerű elvándorlás és a masszív többségi betelepítés miatt a magyar lakosság száma néhány évtized alatt egyharmadával, 290 ezer főre csökkent. Felhívta a figyelmet a folytatódó magyarverésekre is, amelyek mögött szerinte a szerb titkosszolgálat áll.

Ugyancsak napirenden kívül a szélsőséges Szlovák Nemzeti Pártot (SNS) képviselő Jaroslav Paska arról beszélt, hogy miközben Szlovákiában és más környező országokban tiszteletben tartják a magyar kisebbségek jogait, Magyarországon asszimilálják, beolvasztják a szlovák kisebbséget. Szlovákiában máig megmaradt a magyarok száma, Magyarországon egytizedére csökkent a szlovákoké - hangoztatta Paska.

(MTI)