Európai monetáris alap: gyógyír a válságra, vagy mégsem?
2010. március 25., 11:12
Hétfőn (2010. március 22.) az EP-ben többek között egy európai monetáris alap létrehozásának lehetőségéről faggatták a képviselők Jean-Claude Trichet-t az Európai Központi Bank elnökét, és Jean-Claude Junckert, az eurócsoport vezetőjét.

Jean-Claude Juncker az EP gazdasági és monetáris szakbizottságának ülésén elmondta: érdemes egy európai monetáris alap felállításának gondolatával foglalkozni, mivel "Európának nincs megfelelő eszköze a válságok kezelésére". Jóllehet az európai monetáris alap nem nyújt tökéletes megoldást Görögország problémáira - tette hozzá.

Jean-Claude Trichet szerint is érdemes komolyabban megvizsgálni egy európai alap felállításának lehetőségét, egyértelművé téve azonban: nem támogatja, hogy "folyamatosan új mechanizmusokat állítsunk fel. Hozzuk ki a legjobbat a jelenlegi rendszerből; először is a kormányoknak kell megfelelően eljárniuk".

A gazdasági szakbizottság március 17-i ülésén a nemzetközi Pénzügyi Stabilitási Tanács elnöke, az olasz Mario Draghi kijelentette: egy ilyen alapra "mindig úgy kell tekinteni, mint a habra a tortán". Az olasz jegybank kormányzója szerint a fő hangsúlyt a pénzügyi konszolidációra kell helyezni.

Ugyanazon az ülésen Dominique Strauss-Kahn, az IMF igazgatója elmondta, nehéz erről véleményt mondani, mivel egy ilyen típusú alap számos jó, ám különböző modellje forgott eddig a közbeszédben. "Szívesen kommentálnám az elképzelést - ha tudnám, miről szól. Mindenki magyarázza és a magyarázatok mind jól hangzanak - de ezek mind különböznek egymástól". Strauss-Kahn kifejtette: nem hiszi, hogy egy európai monetáris alap meg tudta volna állítani a görögországi válságot. "A görög válság fiskális válság. Az európai monetáris alap figyelemelterelés a valódi kérdésekről. Sok időbe telne létrehozni. De a görög problémával most kell szembenéznünk". A Valutaalap igazgatója hangsúlyozta továbbá: "Az IMF-nek nem probléma együttműködni egy a regionális intézménnyel, de szükség van egy az egész rendszert átfogó multilaterális intézményre".

(EUvonal)