Tarlós István nyílt levele

volt kormánybiztos és Demszky Gábor úr volt helyettese részére
Helyben

Tisztelt Horváth Úr!
Kedves egykori kerületi polgármestertársam!

Megkaptam válaszlevelét, ami pontosan olyan, amilyenre számítottam. Nem is az a fő észrevételem, hogy a legkényesebb kérdéseket igyekszik megkerülni. Ön kezd emlékeztetni engem az úgynevezett "egy slágeres" zenekarokra.

Bármilyen kérdés merül fel, Ön ugyanezt a betanultnak tűnő választ adja. Hogy az Önök hatalomgyakorlási módszerével történő, 2006-os MSZP-SZDSZ-es pozíció-elosztásokat Ön Orbán Viktor személyével magyarázza, ez nem meglepetés számomra. Úgy hírlik, némely MSZP-sek ezen típusú fóbiája már komoly szaktekintélyek körében is ínyenc témának számít. Ám furcsa, hogy hiába világítanak rá cáfolhatatlan tényekre, ez Önt láthatóan nem zavarja. Úgy tesz, mintha meg sem hallaná. Önök által elköltött forintokról beszél, de éppen az az egyik probléma, hogy a forintok tekintélyes részét nem arra költötték, amire kellett volna. Az Ön védekezését nem én cáfolom, hanem a közgyűlési jegyzőkönyvek és szavazási listák.

Ön visszatérőleg úgy nyilatkozik meg ("mit tettek Önök Budapestért?"), mintha a hatalomgyakorlók, illetve az ellenzék döntési kompetenciái azonosak lennének. Valószínűleg elkerülte a figyelmét, hogy a döntési jogok és a lehetőség az Önök kezében voltak, sőt Önök még az ellenzék kontroll szerepét is korlátozták.

Így azt nem tudni még, hogy a jelenlegi ellenzék mit produkál egy ráruházott hatalommal, mivel a fővárost 15-20 éve az MSZP-SZDSZ uralja. Azt azonban jól tudni, hogy a hivatalban levő fővárosi hatalom - melynek a Demszky-Hagyó-Horváth vezetés tagjaként Ön is hosszú évekig aktív részese - mit kezdett vele. Azt hiszem, ez magában véve is épp elegendő.

Ezekkel a gondolatokkal a jelenlegi párbeszédünket a magam részéről befejezettnek tekintem.

Budapest, 2010. április 7.

Barátsággal:
Tarlós István