Fagyasztott halakkal a szélenergiáért
2010. április 8., 13:04
A németországi Cuxhavenben egy új kutatás során azt vizsgálják, hogyan képes a bőséges halászzsákmány és a szél együttesen megoldani a megújuló energia fő problémáját.

A német elektromos-hálózat üzemeltetőknek a szélenergia tárolása igen nagy gondot okoz. Azonban Cuxhavenben most úgy tűnik, megtalálták a megoldást - mégpedig a fagyasztott halakban.

A megújuló energiák egyik legvitatottabb pontja: a szél- és a napenergia változékonyságának kiegyenlítése. Ez a változékonyság jelentős fejfájást okoz a vezető energiaszolgáltatóknak, mert ügyfeleik állandó, kiszámíthatóan áramló elektromosságot várnak el tőlük. Németország különösen érzékeny a problémára, hiszen azzal, hogy elektromos energiájának 7%-át szélenergiából nyeri, első a világ alternatív energia felhasználói között.

"Néha jelentős elektromosság nyerhető a szélenergiából, máskor pedig a megújulók csak kis részét tudják fedezni az igényeknek" - mondta el Wolfram Krause, a németországi EWE energia társaság kutatója, aki a cuxhaveni 20 millió eurós, a német kormány által felerészben támogatott mintaprojektet, az eTelligence-t, is vezeti.

Fagyott energia

Az Elba torkolatánál található 155,742 köbméteres cuxhaveni raktárépületben rakják ki és tárolják az Északi-tengeren cirkáló halászhajók fogását. A raktárépületet általában mínusz 20 fokon kell tartani. De a belső hőmérséklet akár mínusz 30 fokra is csökkenthető, amikor a helyi szélkerekek működésben vannak. Ez a mélyfagyasztás időnként enyhül, és a raktár szinte lélegzik, amikor a szél és az energia alábbhagy. Aztán, ha engedik lassan felmelegedni, az épület még mindig elég hideg marad ahhoz, hogy fagyassza a halakat. "Ez nem azt jelenti, hogy kevesebb energiát használunk, hanem azt, hogy akkor használjuk azt, amikor olcsóbb" - tette hozzá Gunter Krins, a GOOSS technikai vezetője.

Nyáron, a jól szigetelt raktárépület minden 24 órában 1,1 fokot melegszik, amikor a hűtőberendezések ki vannak kapcsolva. Télen az épület feleennyire melegszik fel csak. Az évszaktól függően tehát a fagyasztott halakkal megrakott polcok egy hétre való hűtéshez elegendő energiát képesek tárolni.

Krin raktárja nem egyedülálló. A mintaprojekt, amelyet 2008 novemberében jelentettek be, azt célozza, hogy az internet segítségével összeköti az energia felhasználókat és az energia előállítókat. Intelligens mérőműszerek százait - amelyek folyamatosan ellenőrzik az energia felhasználást, és az információt egy iPod touch-ra továbbítják - osztották szét háztartásokban.

A fő fogyasztók, mint például a helyi szennyvíztisztító vagy a helyi uszoda már rajta vannak az ügyön, elektromos áram igényüket a szélfújás erősségéhez igazítják. A modern kommunikációs hálózatok segítségével megtudhatjuk, mikor olcsó az energia és mikor kell konzerválni azt. "Kiépítettünk egy mérő és információs kontrolt, ami az összes adatok képes feldolgozni és a szereplőknek továbbítani" - mondta Krause.

Szélzabolázók

Az eTellingence-hez hasonló projektekkel az a cél, hogy Németország meg tudja fékezni költséges energiapazarlását. A jogszabályok szerint Németországban a megújuló energia előállítóknak garantálják a szél- és napenergia átvételi árát. Ez hozzájárult ahhoz, hogy Németországban létrejöjjön egy jól működő megújuló energia iparág, azonban a megújuló energia állandósága még mindig igazi kihívás. "Ha túl sok energia kerül a hálózatba, szélkerék farmokat zárhatnak be" - jelentette ki Oliver Weinmann, a vattenfalli energia társaság innovációs vezetője. Ez alapvetően azt jelenti, hogy a fogyasztók, függetlenül a közmű számláktól, azért fizetnek, hogy ezek a szélfarmok ne termeljenek energiát. Weinmann szerint ez nem jó: " Meg kell találnunk a megoldást arra, hogy az összes szélenergiát kihasználjuk és a hálózatunkba integráljuk."

A helyi erőfeszítéseknek, mint amilyen az eTelligence, sikere van. Krause elmondta, hogy eleinte szkeptikusak voltak a cuxhaveni halraktárak tulajdonosai. De amikor kiderült, hogy állami pénzt is befektettek - és a szélcsendes órák alatti hűtés olcsóbb, mint egész nap működtetni a hűtőberendezést - a javaslat nagyobb vonzerővel bírt.

Az elkövetkező évben Krause és Krins a raktárépület energia megtakarítását figyeli majd. "Fontos, hogy tudjuk, mekkora megtakarítással számolhatunk" - mondta Krins. "De biztos, hogy maga az ötlet nagyon jó, szélben jók vagyunk."

(geographic.hu)