Cioloş vitát kezdeményez a KAP jövőjéről
2010. április 14., 12:30
Első ízben tárgyalt az Európai Parlamenttel Dacian Cioloş agrárügyekért felelős biztos a Közös Agrárpolitika (KAP) reformjáról. A biztos nyilvános vitát indított a kérdéssel kapcsolatban.

Cioloş hétfőn (2010. április 13.) a Parlament mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottságának elmondta, hogy a megreformált KAP lehet a "fő alkotóeleme" a fenntartható gazdasági növekedést támogató új "Európa 2020" stratégiának. Cioloş szerint a KAP "a vidéki fejlődés motorja". Ezzel kapcsolatosan a biztos elmondta, hogy az unió jövőbeni mezőgazdasági politikája lényeges szerepet fog betölteni abban, hogy növekedjen a mezőgazdaságban a fenntartható természeti erőforrások használatának aránya.

Cioloş hangsúlyozta, hogy a munkahelyteremtés legfőbb forrása vidéken a mezőgazdaság, amely sok esetben más vidéki gazdasági tevékenységet támogat. Cioloş szerint a KAP lehet a motorja a zöld és az intelligens növekedésnek. A biztos ezt a kijelentését azzal támasztotta alá, hogy szerinte a mezőgazdasági tevékenységhez köthető innováció hozzájárulhat a klímaváltozás elleni küzdelemhez, és segítheti megtalálni az utat ahhoz, hogy "többet termeljünk, alacsonyabb áron."

A KAP 2013 után

George Lyon, a britek liberális képviselője, a tárgyaláson a 2013 utáni KAP jövőjéről mutatott be egy saját kezdeményezésű jelentéstervezetet. A jelentés dióhéjban az igazságosabb, zöldebb és fenntarthatóbb uniós mezőgazdasági politikáról szól.

Lyon jelentésével kapcsolatban Cioloş arra figyelmeztetett, hogy a KAP jövőbeni mechanizmusainak túlságosan elhamarkodott meghatározása helyett, több időt kell szánni arra, hogy azon töprengjenek, hogy "mit akarunk elérni."

A reformot illetően az egyik legvitásabb kérdés az, hogy a KAP költségvetését - amely jelenleg a teljes uniós költségvetés negyven százalékát teszi ki - csökkentésék-e, vagy sem. A KAP támogatói (mint Franciaország vagy Magyarország), és a KAP ellenzői (többek közt az Egyesült Királyság és Hollandia) közötti feszültségek legfőbb forrása a költségvetés.

A közvetlen kifizetéseket kapcsán Cioloş elmondta, hogy még túl korai a kifizetés mértékéről, vagy arról beszélni, hogy milyen gyorsan álljanak át a jelenlegi rendszerről egy újra. "Elsősorban arról kell megállapodnunk, hogy mit akarunk elérni a kifizetésekkel, és csak ezt követően kell dönteni az elosztásukról" - hangsúlyozta a biztos. Cioloş mindazonáltal úgy véli, hogy a közösségi kifizetésekkel legalább egy biztonsági hálót kell létrehozni a gazdák számára, vagyis biztosítani számukra a minimális, a megélhetéshez szükséges jövedelmet. Hangsúlyozta, hogy a kifizetések a mezőgazdaság környezeti és munkahely-teremtési céljait is elő kell, hogy segítsék.

Állampolgári vita

Cioloş bejelentette, hogy nyilvános vitát indít az uniós mezőgazdasági politika jövőjéről, mert úgy véli, hogy "nincs európai társadalmi vita" a KAP-ról. "Reakciókat várok nem csak a gazdáktól, hanem a környezetvédelmi szövetségektől, a fogyasztóktól és az állatvédő csoportoktól is" - mondta a biztos, ragaszkodva ahhoz, hogy a KAP nem csak a szakértők ügye, hanem "minden európai politikája".

A biztos hangsúlyozta, hogy "ez nem konzultáció", mert a folyamatot nem kíséri bizottsági kommunikáció. Cioloş elmondta, a nyilvános vitában nem lesz szó a KAP költségvetéséről, sem annak eszközeiről, hanem inkább arra kíváncsiak, hogy az európaiak általában mit várnak az uniós mezőgazdasági politikától.

A vita elindítása előtt Cioloş a sajtónak adott nyilatkozatában hangsúlyozta: fontos, hogy érdemi vita alakuljon ki a KAP lényegéről és céljairól, mielőtt a végrehajtás formájáról és módszereiről döntenének. "Felül kell emelkednünk a KAP technikai részletein, hogy a szélesebb nyilvánosság számára tegyük hozzáférhetővé" - tette hozzá a biztos. Egy nemrégiben közzétett Eurobarometer felmérés szerint, míg az európaiak kilencven százaléka támogatja a KAP-ot, csak harminc százalékuk tudja, hogy valójában milyen politikát képvisel. A reformnak biztosítania kell, hogy "a felállított célokat és az intézkedéseket széles körben ismerjék" - állítja Cioloş.

Az internetes vitafórum júniusig tart. Az eredményeket az Európai Bizottság felhasználja majd a KAP jövőjével kapcsolatos munkájában.

(EUvonal)