A Tigray régió méhészei attól tartanak, hogy a méheik nem keresik tovább a magasföldi virágokat, hanem lejjebb lévő ültetvényekre vándorolnak, így a különleges fehér helyett sárgássá válik a mézük.
A magashegyi virágok virágporából tudnak csak fehér mézet előállítani a méhek és azt is csak Etiópiában. A szárazság manapság már a kereskedelemben is érezteti hatását, mivel egy év alatt majdnem megduplázódott a különleges méz ára. Tavaly a termelők 4,5 angol fontért adtak túl a mézükön, idén pedig már 7,75-öt kérnek kilójáért.
Etiópia egyébként az afrikai kontinens legnagyobb méztermelő országa és a világ negyedik méhviasz exportálója. A kávé, az arany és a marhabőr után a méz a negyedik legfontosabb terméke az országnak. Az etióp fehér mézet a legszívesebben Olaszországban keresik az íze miatt.
A Tigray régiónak a méz az egyetlen exportálható cikke és az országnak ebben a térségében 4.6 millió embert tart el a méhészet. Félő, hogy a klímaváltozás miatti szárazság még súlyosabb gondokat okoz majd az etióp méhészetben.