Uniós fellépést akar az EP a mellrák ellen
2010. április 22., 11:52
Az egész unióban vezessék be a mammográfiai vizsgálatot a veszélyeztetett nők számára - áll az EP tegnap (2010. április 20.) elfogadott nyilatkozatában.

Az EP-képviselők többsége aláírta a mellrák elleni küzdelemről szóló írásbeli nyilatkozatot, amely így a parlament egészének véleményét tükrözi. A szöveg egyik előterjesztője a néppárti Járóka Lívia volt.

Az Európai Unióban évente több mint 331 ezer nőt diagnosztizálnak mellrákkal, és közel 90 ezren halnak meg ebben a betegségben. A 35 és 59 év közötti nőknél a mellrák az első számú halálok. A nyilatkozat szerint a mammográfiás szűrés az 50 és 69 éves kor közötti nőknél a mellrák miatti halálozási arányt akár 35 százalékkal is csökkentheti. A képviselők ezért felszólítják a tagállamokat, az unió területének egészén vezessék be a szűrést.

A Parlament felkéri az Európai Bizottságot, kísérje figyelemmel, milyen lépéseket tesznek az egyes országok az szűrés kiterjesztése érdekében. A képviselők azt is megvizsgálnák, hasznos lenne-e a szűrés az 50 év alattiak és a 69 évnél idősebbek számára. Az EP felszólítja a tagállamokat, hogy 2016-ig több szakterületet felölelő, külön emlőrák osztályokat állítsanak fel.

(EUvonal)