Brókerbotrány: a kormánypártok nem akarnak vizsgálatot
2003. szeptember 22., 15:15
Az ügyrendi bizottság kormánypárti többsége a testület mai ülésén lényegében megakadályozta, hogy a kormány felelősségét vizsgálni lehessen a brókerbotrányban - közölte Répássy Róbert fideszes frakcióvezető-helyettes hétfőn sajtótájékoztatón.

- Az ügyrendi bizottság döntése előrevetíti a parlamenti szavazásokat - mondta a képviselő.
Répásyy Róbert hangsúlyozta: Medgyessy Péternek tisztáznia kell, miért pont az ő általa vezetett bankban vették fel a tisztára mosott milliárdokat.
Ugyanígy szükségesnek tartja azt is, hogy László Csaba pénzügyminiszter választ adjon arra a kérdésre, miről tárgyalt egykori bankjával még a büntetőeljárás megindulása előtti napokban. A politikus Tóth Andrástól is magyarázatot vár, miért találkozott a titkosszolgálatok által már megfigyelt Kulcsár Attilával. Lamperth Mónikának - mint fogalmazott - arra a kérdésre kell felelnie, hogyan szökhetett külföldre Kulcsár Attila a hatóságok orra elől, és hogyan szökhetett külföldre más gyanúsított is, így az egyik pénzmosó szír.
A politikus elvárja, hogy a kormány tisztázza, miért teremtett olyan jogi kiskaput, amely megkönnyítette a bűncselekmények elkövetését. Répássy Róbert jelezte: arra a kérdésre is választ kell kapnunk, hogyan kerülhetett 13 milliárd forint közpénz egy sikkasztó álbrókerhez.
- Ezekre a kérdésekre ennek a vizsgálóbizottságnak most már úgy tűnik, nem lesz alkalma választ adnia, hiszen az ügyrendi bizottság által elfogadott módosító javaslatok megelőzik ezeknek a kérdéseknek a vizsgálatát és a testület működésének idejét is lerövidítik- hívta fel a figyelmet.
Répássy Róbert pozitív fejleménynek nevezte, hogy a bizottságban az ellenzéki elnök kérdésében a kormánypártok nem voltak egységesek.

fidesz.hu