Elsüllyedt az olajfúró torony
2010. április 30., 01:01
Barack Obama amerikai elnök átfogó kormányzati fellépést rendelt el a Mexikói-öbölben keletkezett olajszennyeződés felszámolására, kormányának három tagját is a térségbe küldi - közölte csütörtökön a Fehér Ház.

Obama azt mondta: fel kell használni minden rendelkezésre álló eszközt a baleset következményeinek megszüntetésére.
Robert Gibbs szóvivő elmondta: hadihajók is a térségbe érkezhetnek a tisztítási erőfeszítések segítésére.
Odautazik Ken Salazar belügyminiszter, Janet Napolitano belbiztonsági miniszter és Lisa Jackson, a környezetvédelmi felügyelet vezetője.
Napolitano azt mondta: a kormány nemzeti szintű katasztrófának minősítette az olajszennyezést, ami lehetővé teszi, hogy az ország minden részéről a Mexikói-öbölbe lehessen irányítani tisztító eszközöket.
Bobby Jindal, Louisiana kormányzója közben szükségállapotot rendelt el. A parti őrség közlése szerint a hatalmas kiterjedésű olajfolt a szövetségi államot már péntek délután elérheti. A szennyeződés csütörtökön 24 kilométerre közelítette meg a partot.
A CNN tudósítása szerint Louisianában a hatóságok a legveszélyeztetettebb partszakaszok elé műanyag olajfogó gátakat fognak a tengerre fektetni, de a partvonalat egész hosszában így nem lehet megóvni.

David Hayes, a belügyminisztérium tisztviselője megerősítette: akár 90 napba telhet, amíg egy új nyomáscsökkentő szelepet helyeznek el a tengerfenéken az olajszivárgás leállítására.

A kormány közlése szerint naponta mintegy ötezer hordó (795 ezer liter) nyersolaj ömlik a vízbe a mélytengeri kútból, amely azután kezdett szivárogni, hogy a múlt héten csütörtökön elsüllyedt egy olajfúró torony, amelyet a British Petroleum (BP) üzemeltetett.

Janet Napolitano belbiztonsági miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte: a balesetért a felelősség a BP-t terheli, a brit olajcégnek kell megtéríteni a katasztrófa-elhárítás költségeit.

Sally Brice O'Hare, a parti őrség ellentengernagya közölte: a szerdán kísérleti jelleggel elvégzett olajégetés sikeres volt, a körbezárt olajfolt 28 perc alatt elégett. Hozzátette: az időjárási körülmények, az erős szelek nem teszik lehetővé, hogy pénteken újabb olajfoltot égessenek el a tenger felszínén, de amint erre lehetőség adódik, folytatják a műveletet.

(MTI)