A korelnök szerint jó és helyes úton jár a Fidesz-KDNP
2010. május 5., 10:58
Horváth János 1921-ben született, az új parlament legidősebb tagja. A második világháború utáni első nemzetgyűlési választásokon Angyalföldön maga mögé utasította a kommunista párt jelöltjét, Kádár Jánost.

- A közgazdaságtan professzoraként milyen gazdasági fordulatot lát szükségesnek?

- A Fidesz gazdaságpolitikájának kigondolójaként kerültem haza a kilencvenes évek végén. Akkor, az 1998-as parlamenti választások előkészületében vezettem a polgári párt gazdaságpolitikai kabinetjét, majd az Országgyűlés gazdasági bizottságában ténykedtem. A Fidesznél a téma olyan jó szakemberek kezében van, mint Matolcsy György és Varga Mihály. Meggyőződésem, hogy megtaláljuk a felemelkedéshez szükséges kulcsfogalmakat. Ugyanis fontos tudatosítani, hogy az ország kapacitása lényegesen nagyobb, mint amennyit valójában megtermelünk mostanság. Az Orbán Viktor vezette kormány alatt jó úton haladtunk, amikor célul tűztük a hétszázalékos gazdasági növekedést, amely tíz év alatt megduplázza a GDP-t. Magyarország az elmúlt nyolc esztendőben sajnos letért erről a növekedő pályáról, erről a jövőbe vezető útról.

- Letértek erről az útról, sőt romokat hagytak maguk utána balliberálisok.

- Azért maradtunk le gazdaságilag, mert a gazdaságpolitikába dilettantizmus vegyük. Hozzászoktak, hogy a döntéseket néhányan hozzák, megmaradt az a kommunista mentalitás, hogy kevés "okos" ember irányít. Ez a régi centralizáló és koncentráló szemlélet gyakorlattá vált, s az oligarchák országává váltunk. Ez nem más, ugye, mint amikor a gazdasági hatalmasságok összefognak a politikával. Ez a történelem folyamán rengeteg bajt okozott, s ez alól Magyarország sem kivétel.

- Hogyan változtat ezen a Fidesz -KDNP-kabinet?

- Megígérte a magyar népnek, s megfogadta önmagának is a Fidesz, hogy olyan gazdasági és politikai rendszert hozunk létre, ahol sokak vesznek részt a döntéshozatalban. Ez a versenygazdaság modellje. Ebben a szisztémában nem monopolisták diktálnak, nem ők szabják meg az árat, mert nincs annyi hatalmuk, hogy ezt meg tudják tenni. Különösen átkos volt az elmúlt nyolc évben, hogy ezt a monopolista magatartást a kormányzás jóváhagyta, egyengette ennek a magatartásnak az érvényesülését. Az állami megrendeléseknél például úgy írták ki a pályázatot, hogy előre lehetett tudni, ki lesz a befutó. A nép látta, tudta ezt, s ebből lett elege, így született meg ez a rendkívüli fideszes győzelem. Nem propagandamesterek munkája nyomán.

- Szétvált az erkölcs és politika, a kormányzás bevallottan a hazugságra épült. Ön a múlt század negyvenes éveiben a Magyar Közösséghez kötődött, amely nemzeti és erkölcsi alapon szerveződve próbálta a magyar érdekeket védeni. Vannak, akik vitatják az erkölcsös politika létét. Mi erről a véleménye?

- Helytelen álláspontnak tartom. Ethosz nélkül nincs vállalható politikai fundamentum, nincs pozitív ideológiai tartalom.

- Milyen politikai alapkérdések foglalkoztatják manapság?

- Fontosnak tartom a szimbólumokat a közéletben, erre negatív példaként az alkotmányt lehetne említeni. Ez 1949-ben született, annak toldozott-foldozott verziója van érvényben, s jelképesen a sztálini időket idézi. Érdemi, demokratikus módosítások történtek benne, ám ezt a körülményt akkor is problematikusnak tartom.

(Vass Krisztián, Magyar Hírlap)