EP-képviselők a gyógyszerhamisítás ellen
2010. május 5., 12:38
Egyre többen és többen vásárolnak gyógyszert az interneten, sajnos azonban ezek nagyon gyakran hamisítványoknak bizonyulnak. Az EP illetékes szakbizottsága most új, kötelező biztonsági szabályok bevezetéséről szavazott, ideértve a gyógyszerek online értékesítésére vonatkozó szigorításokat, annak érdekében, hogy csökkentsék az EU-n belül forgalmazott hamis gyógyszerek számát.

2008 decemberében az uniós vámtisztviselők 2 hónap alatt több mint 34 millió illegális tablettát foglaltak le az EU-ban. A gyógyszerhamisítás nagy profittal kecsegtető, viszonylag alacsony kockázattal járó bűncselekmény, amelyet egyelőre uniós szinten még nem szabályoznak. Mindeközben évről évre nő az interneten gyógyszert vásárlók száma, ami komoly egészségügyi kockázatokat hordoz.

Szigorúbban ellenőriznék a csomagolást és online értékesítést

Április 27-én, kedden a közegészségügyi kérdésekre szakosodott európai parlamenti képviselők olyan kötelező biztonsági intézkedések bevezetéséről szavaztak egyes gyógyszerekre vonatkozóan, mint például a csomagoláson elhelyezett pecsét, vagy a gyári sorszám bevezetése. Sok esetben ugyanis lejárt szavatosságú orvosságot vásárolnak fel nagy tételben, hogy újracsomagolva, a gyártási dátumot újranyomtatva dobják piacra.

A szakbizottsági képviselők azt is szorgalmazzák, hogy a gyógyászati programcsomag hatáskörét az unió terjessze ki az internetes értékesítési felületekre is. Az elfogadott módosító javaslat szerint a működési engedélyt megszerző online gyógyszertárak weboldalára felkerülne a hivatalos EU logó, amely a vásárlási felület megbízhatóságát igazolná. Minden legális online patika kapcsolódna egy központi, tagállami szintű gyógyszerhonlaphoz, továbbá szerepelne a vonatkozó uniós adatbázisban.

Marisa Matias portugál képviselő, a téma parlamenti felelőse az EP közegészségügyi szakbizottságának szavazását követően elmondta: "Hatalmas lépést tettünk ma - a gyógyszerhamisítás a gyógyszerészeti bűnözés egy fajtája -, a bűnözői hálózatoknak nem jelentenek akadályt a nemzeti határok. Ma a szabályozás hiánya ösztönzi hamisítókat. A hamisított gyógyszerek néma gyilkosok, mivel súlyosan károsíthatják a betegek. A hamisítás bűncselekmény, ezért szigorúan szankcionálni kell. Módosításaink nélkül, az internet a hamis gyógyszerek trójai falovaként működött volna".

(EUvonal)