Tengeri zűrzavar
2010. május 13., 10:14
Szürke bálna Izrael partjainál. Tengeri kígyó a svéd partoknál. Ezeken a vizeken ilyen állatokat jó 100 éve nem figyeltek meg.

Nem kis megdöbbenést keltett tudósok körében egy szürke bálna, amely Izrael partjainál bukkant fel az elmúlt hétvégén, mivel a faj példányait több száz éve nem látták a Csendes-óceánon kívül.

A körülbelül 12 méter hosszú és 20 tonna súlyú kifejlett hím feltehetően az északnyugati átjárón keresztül érkezett az Atlanti-óceánba, majd innen a Gibraltári-szoroson át úszott be a Földközi-tengerre. A Csendes-óceán elhagyását az Északi-sarkvidék jégrétegének olvadása tette lehetővé az állat számára - magyarázta Aviad Scheinin, a bálnát azonosító izraeli tengeriemlős-kutató központ elnöke. Az Atlanti-óceán északi részén élt egykor egy szürkebálna-populáció, ez azonban a 17. vagy 18. században kihalt. Azóta a faj csak a Csendes-óceán keleti és nyugati szélén él.

A kutatók szerint úgy tűnik, hogy bár jócskán lefogyott a hosszú út során, a bálna jól érzi magát a Földközi-tengerben. Elképzelhető, hogy az állat jövőbeli útját műhold segítségével követik majd nyomon.

Egy három méter hosszú evezőhalat (Regalecus glesne), a tengerészlegendák tengeri kígyóját sodorta partra a víz a svéd partoknál. A Svenska Dagbladet című lap szerint az igen ritkán megfigyelhető, elpusztult mélytengeri óriásra a norvég határ közelében, Bovallstrand falu partján bukkant egy túrázó.

A lysekili tengeri múzeum szerint százharminc éve nem észleltek ilyen állatot svéd vizekben. Nevét speciális úszóiról kapta, amelyek a test mindkét oldalán végighúzódnak: azok evezőszerű mozgatásával jut előre. Az élőlény a világ egyik leghosszabb halfaja - megnyúlt testével alapul szolgálhatott az ősi mitológiai lényekről szóló ókori legendák kialakulásának. A Guinness Rekordok Könyvében a leghosszabb csontoshalként jegyzik, akár tizenhét méteresre is megnőhet.

A ritka hal trópusi és mérsékelt égövi vizekben, 20-1500 méteres mélységben él. Többnyire csak partra vetett vagy vízen lebegő, elpusztult evezőhalakat láttak eddig, februárban azonban egy tudóscsoportnak első ízben sikerült lefilmeznie egy élő példányt természetes közegében, néhány száz méteres mélységben a Mexikói-öbölben.

(greenfo.hu)