Áradások Közép-Európában
2010. május 21., 12:37
Az Európai Uniónak ki kell fejeznie szolidaritását és támogatást kell nyújtania minden érintett országnak - húzta alá Joseph Daul, az Európai Néppárt képviselőcsoportjának elnöke.

"A folyamatos és heves esőzések következtében Magyarországon és Közép-Európában kialakult kritikus helyzet értékelését szintén be kell emelni a lengyelországi áradásokkal foglalkozó, az Európai Parlament következő plenáris ülésén megrendezendő vitába, jelentette ki Joseph Daul, a néppárti képviselőcsoport elnöke.

A tervezett vita eredetileg csak a lengyel helyzetet elemezné, de Joseph Daul beszédét követően, amelyet más frakcióvezetők is támogattak, olyan közös szándék bontakozott ki, hogy az Európai Parlament az összes áradássokkal sújtott tagállammal foglalkozzon. "Magyar barátaink ugyanabban a helyzetben vannak, mint lengyel barátaink" - hangsúlyozta a tegnapi plenáris ülésen Joseph Daul.

"Nem felejthetjük el, hogy a heves esőzések és az áradások miatt a helyzet kritikus Közép-Európában, több ezer otthon került víz alá, a kár több millió euróra rúg, és folyamatosan emelkedik. Foglalkoznunk kell ezzel az üggyel, ki kell fejeznünk szolidaritásunk és támogatást kell biztosítani a régió számára. Ezúton is szeretném kifejezni együttérzésem, továbbá sok erőt és kitartást kívánok mindazoknak, akik otthonaik védelmében keményen küzdenek a gátaknál " - zárta gondolatait Joseph Daul.

A végleges júniusi napirendről június 10-én dönt az Elnökök Értekezlete.

(EPP-HungarianPress)