Június elején jönnek az első csontvázak
2010. május 27., 15:12
A gazdasági tényfeltáró bizottság igyekszik június első hetében végezni az adatok feldolgozásával, ekkorra elkészül egy olyan anyag, ami tartalmazza a fő irányvonalakat és számot ad a legfontosabb csontvázakról - mondta Varga Mihály, a bizottság vezetője a Lánchíd Rádiónak adott interjújában. A teljes dokumentummal augusztus végére készülnek el.

Varga Mihály elmondta: minden olyan dokumentumot, ami beszerezhető, nyilvánosan elérhető és valamilyen gazdasági, államháztartási tényre utal, összegyűjtik, feldolgozzák, elemzik és megpróbálják belesűríteni a jelentésbe. Így az magába fogja foglalni a gazdaság helyzetét, az adózás és járulékfizetés tendenciáit, a devizahitelesek problémáját.

A tényfeltáráshoz felhasználják a minisztériumok adatbázisait és más nyilvános csatornákat is. Ez utóbbira a Malév ügyét hozta példaként. Mint mondta: két hete még senki nem tudta, hogy a légitársaságnál ekkora problémák vannak. Azóta volt egy olyan gazdasági bizottsági ülés, ahol a problémák előjöttek, de időközben érkeztek szerződésmásolatok is a testülethez. Úgy véli, sok adat csak akkor kerül majd nyilvánosságra, ha megtörténik a minisztériumokban az átadás-átvétel.

Hozzá kell nyúlni a költségvetéshez

Véleménye szerint a költségvetéshez hozzá kell majd nyúlni. Például már eleve lehetett látni, hogy a kórházak, ha nem kapnak év közben valami segítséget, akkor be fognak zárni, "össze fognak dőlni", hiszen százmilliós nagyságrendű adósságot halmoztak már fel - fogalmazott Varga.

Kijelentette, hogy amikor a tényfeltáró bizottság ezt a részjelentést június elejére elkészíti, utána a kormánynak nyilván meg kell vizsgálnia, hogy mit lehet tenni, milyen lépéseket célszerű elindítani. Valamikor a nyár folyamán elő kell készíteni egy gyors költségvetési módosítást, mert "ha a hiány mértéke magasabb lesz annál, mint amit korábban a mostani költségvetésbe beírtak, akkor nem tehetünk úgy, mintha semmi nem történt volna".

Európa beteg emberének tartják hazánkat

Szólt arról is, hogy a külföldi elemzők Európa egyik beteg emberének tartják Magyarországot. Mint fogalmazott: "Sajnos az elmúlt nyolc év olyan mélyrepülés volt, amit egyik pillanatról a másikra nem lehet megfordítani, megváltoztatni. A következő kormány majd dolgozik azon, hogy ez a helyzet megforduljon, és Magyarország ne sereghajtó legyen sok szempontból, hanem zárkózzon fel, előzze meg a közép-európai versenytársait. Ez nem megy egyik pillanatról a másikra, ehhez szívós, kitartó munkára lesz szükség" - tette hozzá Varga Mihály.

(Lánchíd Rádió)