Gyakorlatiasság jellemzi az EU-Oroszország csúcsot
2010. június 1., 15:32
Dimitrij Medvegyev orosz elnök ma (június 1.) fogadja az Európai Unió vezetőit, abban a reményben, hogy a múltbéli nézeteltéréseket félretéve, a kereskedelem és a betegeskedő gazdaság fellendítésére koncentrálhatnak.

Az elmúlt hónapokban a Kreml vezetője arra törekszik, hogy jobb kapcsolatot alakítson ki a Nyugattal. A dél-oroszországi Rostov-on-Don városában rendezett csúcstalálkozó arról árulkodik, hogy Moszkva és az Unió között újfajta pragmatizmus lép életbe. "Az előkészítés során ezúttal nem alakult ki jelentős politikai vagy gazdasági vita Oroszország és az uniós tagállamok között" - mondta Chris Weafer, az Uralsib befektetési bank vezetője.

Az emberi jogok kérdése még mindig beárnyékolhatja a találkozót

A találkozó előestéjén Medvegyev, a Tanács elnökével Herman Van Rompuyal és a Bizottság elnökével José Manuel Barrosoval vacsorázott. Ez idő alatt Moszkvában és Szentpéterváron rendőrségi erőket vetettek be a Kreml ellenes tüntetők feloszlatására. Az incidens súlyosságát növeli, hogy a volt elnök, Vlagyimir Putyin hivatali ideje alatt rendezett csúcstalálkozókat gyakran árnyékolták be kényes viták, melyek gyakran az emberi jogok kérdésében alakultak ki.

Washington ugyan nem vesz részt a rostov-on-don-i találkozón, de bírálta a karhatalmi erők eljárását. "Az Egyesült Államok sajnálatát fejezi ki a moszkvai és szentpétervári békés tüntetők letartóztatása miatt A büntetés-végrehajtásban alkalmazott verésekről, a fogva tartottakkal szembeni durva bánásmódról és a siralmas fogva tartási körülményekről szóló beszámolók nincsenek összhangban a polgárok véleménynyilvánítási és gyülekezési szabadságát garantáló egyetemes normákkal" - nyilatkozta Mike Hammer, a Fehér Ház szóvivője

A hétfői The Moscow Times-ban nyilvánosságra hozott levelükben olyan kiemelkedő személyiségek, mint Vaclav Havel volt cseh elnök, és a Nobel-békedíjas Desmond Tutu vonták kétségbe a Kreml emberi jogok gyakorlására tett ígéretét. "Felkértük Medvegyevet és sürgetjük az orosz kormányt, hogy védje meg a veszélyben lévő embereket, valamint gondoskodjon az emberi jogi aktivistákkal, újságírókkal és független jogászokkal szemben elkövetett gyilkossági ügyek gyors és hatékony felderítéséről." - olvasható a levélben.

Szorosabb kapcsolat

Előzetesen mindkét fél képviselői jó hangulatú célratörő találkozót jósoltak, melyre jó esélyt teremtenek a javuló lengyel-orosz kapcsolatok. Ezeket az elvárásokat erősíti egy, a moszkvai külügyminisztériumból kiszivárgott feljegyzés is, mely pragmatikus politikai álláspont képviseletére szólítja fel az orosz delegáció tagjait.

Az uniós vezetők reményei szerint a találkozó alatt a Kreml garanciát nyújt a gyengélkedő eurónak, mely csaknem felét teszi ki az orosz valutatartaléknak.

A Medvegyev által indított modernizáció részeként Moszkvának ugyanakkor nagyobb technológiai fejlődésre és több beruházásra van szüksége, valamint az orosz tisztviselők szeretnék azt is elérni, hogy két évtizeddel a vasfüggöny leomlása után az orosz állampolgárok vízummentesen utazhassanak Európába.

Majdnem egy évtizedes emelkedés után a válságnak köszönhetően az Unió Oroszországba irányuló exportjának mennyisége jelentősen csökkent. A 2008-as 105 milliárdról az előző évben 66 milliárd euróra esett vissza. 2008-ban 25 milliárd euró értékű külföldi működőtőke-befektetés áramlott az Unióból Oroszországba, azonban a múlt évben ez az érték negatív szakaszba lépett.

Elemzők szerint az Unió vezetői feltehetően biztosítékot kérnek Oroszországtól arra, hogy kerülje az olyan akciókat, amelyek alááshatják az euróba vetett bizalmat. Az orosz központi bank elnöke csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy "már" nem látja szükségesnek, hogy eladjanak a 450 milliárd dolláros valutatartalékukból, amelynek a 41 százaléka euró.

Ami a vízum kérdését illeti, Moszkva öt éve sürgeti, hogy az oroszok vízummentesen utazhassanak Európába. A Kreml csalódott, mert míg Brüsszel megszüntette a vízum kötelezettségét az olyan szegényebb országok állampolgárai számára, mint Bosznia és Albánia, a volt szovjet térség gazdasági fellendülése ellenére, Oroszország továbbra is vízumra kötelezett.

Az Unió tisztségviselői attól tartanak, hogy a vízummentesség negatív reakciót válthat ki a nyugat-európai szavazók körében, mivel a volt kommunista, keleti országokból érkező kivándorlók magas száma egyre érzékenyebb problémát jelent a tagországok számára.

(euractiv.hu)