Vegyék figyelembe a bankrendszer sajátosságait
2010. június 3., 12:07
A tőkekövetelményekre vonatkozó új uniós szabályozásnak figyelembe kell vennie a kelet-közép-európai bankrendszer működésének sajátosságait, a külföldi tulajdon magas arányát - hangsúlyozta Győri Enikő fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő, az EP pénzügyi szakbizottságának vitájában.

Az úgynevezett tőkemegfelelési irányelv negyedik felülvizsgálatának legfontosabb célja, hogy a banki tevékenységeket szigorító rendelkezésekkel a termelés finanszírozásának irányába tereljék. Mivel a pénzügyi válság kitörésének legfőbb oka a bankok elharapódzó spekulációs tevékenysége volt, az új tőkekövetelményi szabályoknak elsősorban ezen ügyletek visszaszorítását kell szolgálniuk - hangsúlyozta Győri Enikő, szakbizottsági felszólalását ismertető csütörtöki közleményében.

További fontos célnak nevezte azt, hogy a jelenlegi recessziós gazdasági környezetben a szabályok általános szigorítása ne vezessen a hitelezés további visszafogásához. Az új szabályokat tehát akkor kell bevezetni, amikor a gazdaság egész Európában újra fellendülőben lesz.

Szerinte a szabályozás során tekintettel kell lenni arra is, hogy a kelet-közép-európai régióban a szigorúbb szabályok negatív hatásai ne a leánybankok alacsonyabb hitelezési tevékenységében öltsenek testet. Hangsúlyozta, hogy a stabil likviditású eszközök arányába valamilyen mértékben be kell számítani az egy évnél rövidebb futamidejű anyabanki hiteleket is, mivel a kelet-közép-európai régió szempontjából kedvezőtlen lenne, ha a bankcsoportok a határon átnyúló kintlevőségeik csökkentésével válaszolnának a likviditási szabályok túlzott szigorára.

Győri Enikő szerint a bankoktól már előre olyan, szabadon felhasználható tőketartalék képzését kell megkövetelni, amit válság idején felhasználhatnának hitelezési tevékenységük fenntartására.

(MTI)