Bíztató összefogás a trópusi erdőkért
2010. június 4., 10:48
Ötvennél több ország tett arra ígéretet, hogy a globális felmelegedés elleni harc jegyében megfékezi a trópusi erdők pusztulását és pusztítását - egyeztek meg Oslóban a héten rendezett erdő és klímakonferencián a résztvevők.

A káros gázkibocsátások csökkentése ugyanis akkor is elérhető, hogyha az érintett országok megállítják erdős területeik pusztítását. Abban is megegyeztek Oslóban, hogy a feladatokra körülbelül 4 milliárd dollárt szánnak. A REDD+ programként emlegetett erdővédelmi kezdeményezés célja, hogy a decemberi cancuni klímatárgyalásokon sikerrel záruljon az erdőkről szóló tanácskozás.

Paul Chatterton, a WWF szakembere szerint a kormányok egy komoly lépést tettek a klímaváltozás megfékezéséért, mivel szerinte a közös fellépés egy erős kezdés lehet, ám figyelmeztet, hogy a szóban megfogalmazott változtatásokat tetteknek kell követniük, és azt is biztosítani kell, hogy a feladatokhoz szükséges pénz valóban összejöjjön és a megfelelő helyre kerüljön, méghozzá hosszútávon.

A pénzügyi támogatások buktatóira az egyik legjobb példa épp az Egyesült Államok, ahol a szenátus hosszú vita után elvetette a pénzügyi hozzájárulást, márpedig a kulcsállamok támogatása nélkül a REDD+ erős kezdése nem valósítható meg.

Mindeközben a WWF üdvözölte a norvég kormány döntését, amely 1 milliárd dollárral járul hozzá az indonéz káros gázkibocsátások csökkentéséhez, amelyet az ottani erdőségek pusztulása okozott. A két kormány egyezséget kötött, hogy közösen tesznek erdőpusztítások ellen és a tőzeglápos vidékek megmentéséért.

(greenfo.hu)