Búcsút mondhat az eurónak Görögország
2010. június 7., 10:58
Szakértők szerint a görög krízis leküzdésének egyetlen útja az lehet, ha az ország kilép a valutaunióból.

Görögország számára a legjobb megoldást nem a deficitcsökkentő megszorító csomag jelentené, hanem az eurózónából történő kilépés - mondta Hans-Werner Sinn, a német Ifo kutatóintézet elnöke.

A görög kormány a versenyképesség visszaszerzése érdekében csökkenteni akarja az árakat és fizetéseket, valamint megtakarításra akarja kényszeríteni az országot, ez pedig lehetetlen Sinn szerint. A görög kormány terve egy polgárháború receptje, Görögország számára a valódi megoldást az euró elhagyása jelentené, amit az új fizetőeszköz leértékelése követne - fogalmazott az Ifo szakértője.

Sinn egyetért a Paul Krugman, Nobel-díjas közgazdász által elmondottakkal, miszerint ötven százalék az esélye annak, hogy Görögországot a többi tagországok kikényszerítse az euróövezetből. Krugman szerint ez a legfontosabb feltétele annak, hogy az ország kilábaljon a jelenlegi krízisből.

A görög kormányfő George Papandreou nemrég a GDP 14 százalékát elérő költségvetési megszorításokat hirdetett meg annak érdekében, hogy a büdzsé hiányát 2014-ig az EU által megkövetelt 3 százalékos szintre csökkentse. A megszorítások alapja az adók emelése, bércsökkentés a közszférában és a nyugdíjak visszavétele.

(Napi Gazdaság)