Akár 130 ezer új munkahely
2010. június 8., 23:00
Az évtized végére akár 130 ezer új munkahely is létrejöhetne Magyarországon, ha egy nagyszabású, komplex, energiahatékony épületfelújítási program megvalósításába kezdene az állam - mondta el Ürge-Vorsatz Diana, a Közép-Európai Egyetem Környezettudományi és Politikai tanszékének professzora sajtótájékoztatón kedden.

Elmondta, hogy az egyetem által készített tanulmány szerint egy komplex épületfelújítási programmal a magyar fűtési energiafelhasználás és a vele járó szén-dioxid kibocsátás, akár 85 százaléka is megtakarítható lenne, ennek befektetési költségigénye azonban akár a 4,5 milliárd eurót is elérheti évente.

A professzor kiemelte: az összköltséget figyelembe véve a program lépcsőzetes alkalmazása sokkal kedvezőbbnek tűnik - eszerint évente 1 milliárd eurót költenének a felújításra, amivel évente mintegy százezer lakást lehetne energiahatékonnyá tenni.

Hozzátette: egy ilyen felújítási program keretében 2020-ra 52 ezer munkahelyet lehetne teremteni. A tanulmány szerint az évi egymilliárd eurós költségigény a jelenlegi energiatámogatások átirányításával és az elérhető európai uniós források átcsoportosításával biztosítható lenne.

Rámutatott: a "fizess a megtakarításból" rendszer bevezetésével, vagyis olyan pénzügyi megoldással, amelyben a lakók a hitel törlesztőrészleteit a felújítással megtakarított energiaköltségből fedezik, a befektetés egy része finanszírozható.

(MTI)