Nem politikai megrendelések kiszolgálója
2010. június 9., 12:05
Az elszámoltatás folyamatában a minisztériumok közötti koordináció lesz a feladata a frissen kinevezett elszámoltatási kormánybiztosnak, Papcsák Ferencnek. A kormány a jog eszközeivel vonja felelősségre az elkövetőket.

- Elszámoltatási kormánybiztossá nevezték ki. Mi lesz a feladata?

- A feladatom a minisztériumok közötti koordináció lesz. Az elmúlt nyolc évben a különböző tárcáknál felgyülemlett ügyeket kell áttekintenem, és a gazdasági jogalkotásban kell javaslatokat tennem, hogy ilyen felelőtlen politika újra ne következhessen be. A konkrét ügyek vizsgálatai már megkezdődtek a tárcáknál az átadás-átvétel folyamatában. A minisztériumoknál dolgozó apparátus áttekinti a dokumentumokat és a gyanús szerződéseket, az iratokat átadják a belső ellenőrzési ügyosztályoknak. A kormánybiztos feladata az lesz, hogy ezeket a jelentéseket értékelje és prezentálja a kormánynak. Amennyiben súlyos jogsértéssel találkozom, javaslatot teszek az ügyben. A kabinet ezután meghatározza, hogy milyen lépéseket kell megtenni. De arra is felhívom a figyelmet, hogy nem csupán büntetőügyek keletkezhetnek a vizsgálatok során, hanem egyéb jogokat, így a polgári jogot érintő ügyek is. Így például a PPP-konstrukcióknál, a koncessziós szerződésben meg kell vizsgálni, hogy előnyös-e az államnak, vagy nem. Az ezeket a területeket szabályozó törvények - így a közbeszerzés vagy más gazdasági törvények - módosításához is konkrét javaslatot kell tennem. A felhatalmazásom egyébként két évre szól.

- Akkor tehát nem feljelentésügyi államtitkár lesz?

- Nem, a feljelentések megtétele nem az én feladatköröm. Keller László feljelentésügyi államtitkár idejében politikai megrendelések érkeztek, most szó sincs erről. Akkor az előző Orbán- kormány vezetőinek, szakértőinek lejáratása volt a cél.

- Milyen konkrét vizsgálandó ügyeket tudna most megnevezni?

- A Budapest Airport és a Malév, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő, a Magyar Nemzeti Fejlesztési Ügynökség ügyei kiemelkednek, de más privatizációs, koncessziós szerződések is idetartoznak. Minden ezekkel kapcsolatos dokumentációt át fogok tekinteni.

- Mi lesz az elszámoltatás folyamata?

- Lényegtelen, kinek van mentelmi joga és kinek nincs, aki megsértette a jog normáit, annak felelnie kell. A mostani gazdasági helyzetünk sem véletlenül alakult így, ennek okai között az előző nyolc év kormányainak felelőtlen gazdasági lépései is szerepet játszottak. Meg kell vizsgálni, hogyan alakult a közpénzek felhasználása, a közérdek helyett, hogyan vándoroltak magánzsebekbe a milliók. Amikor 2002-ben átadtuk a kormányzás lehetőségét az MSZP-nek, jók voltak a gazdasági mutatóink, és a társadalmi közhangulat is pozitív volt. Meg kell várnom azt a kormányhatározatot, amely pontosan rögzíteni fogja a hatásköreimet, a munkaszervezetet. Ez utóbbiban a költségtakarékosság elsődleges lesz.

(Pindroch Tamás, Magyar Hírlap)