Egyetértenek a szerb megállapodás ratifikálásával
2010. június 14., 22:20
Egyetértenek az EU-országok külügyminiszterei abban, hogy megkezdődhet a Szerbiával aláírt stabilitási és társulási egyezmény ratifikációs folyamata az uniós tagállamokban - közölte hétfőn Luxembourgban Martonyi János magyar külügyminiszter.

Hollandia eddig ellenezte a tagállami ratifikációk megkezdését, mert nem tartotta kielégítőnek Belgrád együttműködését a délszláv háborús bűncselekmények ügyében eljáró hágai törvényszékkel. Most azonban - mondta magyar újságíróknak Martonyi - megszületett a döntés, hogy elkezdődhetnek a tagállami ratifikációs eljárások.

Meghallgatták a miniszterek Serge Brammertzet, a törvényszék főügyészét, aki utóbb újságíróknak nyilatkozva kijelentette: meglehetősen elégedett a szerb együttműködéssel, és most elsőrendű fontosságú, hogy sikerüljön elfogni a boszniai szerbek két volt prominensét, Ratko Mladicot és Goran Hadzicot, akiket háborús bűnökkel vádolnak.

A stabilitási és társulási egyezmény uniós ratifikálása csak az egyik célja Szerbiának az unióhoz való közeledés folyamatában. Belgrád leginkább azt szeretné, ha a korábban beadott szerb EU-csatlakozási kérelmet az uniós tagállamok kormányait képviselő tanács most már továbbítaná az EU legfőbb végrehajtó testületéhez, az Európai Bizottsághoz, szakvéleményt kérve Szerbia felkészültségéről. Az Európai Bizottság ilyen esetekben hosszasan szokta vizsgálni a jelentkező ország társadalmi, gazdasági, politikai helyzetét, alaposan górcső alá veszi minden szempontból a tagjelöltet, és annak alapján véleményezi a jelentkezést, a véleményt pedig visszaküldi a tanácsnak. Mindez azonban meg sem kezdődhet addig, amíg a tanács hivatalosan nem kéri fel a bizottságot az elemzés elkészítésére.

Az uniós tagállamok külügyminiszterei a mostani luxembourgi tanácskozáson nem jutottak olyan egyhangú elhatározásra, hogy eljött az ideje a tanács előtt fekvő szerb kérelem továbbításának. Martonyi János úgy véli, hogy erre feltehetően az év második felében kerülhet sor. A magyar diplomácia irányítója elmondta: az ülésen vita folyt arról, hogy a szerb kérelemnek a bizottsághoz történő továbbítása egyszerű technikai lépcső-e a folyamatban, vagy pedig külön politikai döntés függvénye. A német kormány képviselője azzal érvelt, hogy hazájában ez politikai kérdés, mert a Bundestag egyetértésére van hozzá szükség.

(MTI)