Érvényesíteni kell az alapjogi EU-chartát a tagországokban
2010. június 22., 10:15
Kulcsfontosságú alap lesz az uniós alapjogi charta az Európai Unió jövőbeni jogalkotásában és annak nemzeti szintű alkalmazásában - szögezték le a témáról az Európai Parlamentben, Brüsszelben hétfőn rendezett konferencia résztvevői.

Az állampolgári jogi, bel- és igazságügyi EP-bizottság alelnöke, Gál Kinga (Fidesz) kiemelte, hogy az EU Lisszaboni Szerződésének tavaly decemberi életbe lépésével az alapvető emberi jogok védelme új lendületet kapott az unióban. A charta ugyanis kötelező érvényűvé vált, emellett az uniónak intézményként is csatlakoznia kell az európai emberi jogi egyezményhez.

Most már az a legfontosabb, hogy működőképessé váljék a rendszer, azaz az érintett intézmények hatékonyan ellássák feladataikat, és a charta érvényesüljön az uniós joganyag nemzeti jogba ültetésének terén is - tette hozzá Gál Kinga.

A kétnapos tanácskozás azt vizsgálja, milyen hatása van az alapvető jogok chartájának a szabadság, biztonság és jogérvényesülés európai térségének fejlődésében. A konferencián kiemelt hangsúlyt fektettek a chartának az uniós intézményeken belüli szerepére, az érintett jogok védelmére a legmagasabb uniós és tagországi bíróságok előtt, valamint a tudományos világ és a civil társadalom szempontjaira.

Gál Kinga emlékeztetett arra, hogy az alapvető jogok uniós joganyaggal és intézményekkel kapcsolatos betartásán már külön európai bizottsági tag őrködik, illetve működik az az EU-ügynökség is, amelynek a charta megvalósítását kell figyelnie.

A konferencia iránymutatást kívánt adni a keretekkel és az új jogszabályokkal kapcsolatban - hangsúlyozta.
A tanácskozás első napján előadást tartottak az Európai Bíróság és egyes nemzeti alkotmánybíróságok illetékesei is. Megfogalmazták egyebek között azt a különbséget, hogy míg a luxembourgi székhelyű uniós bíróság az alapjogokkal a közösségi jog és intézmények szempontjából foglakozik, addig az Emberi Jogok Európai Bíróság Strasbourgban a nemzeti jogok szempontjából teszi ugyanezt.

A konferencián részt vett Peter Hustinx, az uniós adatvédelmi biztos is, aki előadásában leszögezte, hogy az ő területét is közvetlenül érinti a charta kötelezővé válása. Az adatvédelem "kőbe vésett" alapvető jog az EU szerződéseiben, ennek szellemében kell eljárniuk a bíróságoknak is - emelte ki, hozzátéve: elfogadhatatlan, hogy hiányosság maradjon ennek a védelemnek a szabályozásában.

(MTI)