Kósa: döntéshozói szerepbe kerülhetnek a fogyatékkal élők
2010. június 23., 16:36
Megindult az európai intézmények közötti párbeszéd több fogyatékosságügyi témában, és ennek nyomán a politika nemcsak a fogyatékkal élő emberekért, hanem általuk is formálódhat - hangsúlyozta szerdán a kérdéskörben kezdeményező, összehangoló szerepet vállaló Kósa Ádám néppárti európai parlamenti (EP-) képviselő.

Az uniót megreformáló Lisszaboni Szerződésnek köszönhetően növekedni fog az Európai Parlament szerepe a fogyatékosságügyi jogalkotásban is - állapította meg Kósa, az EP fogyatékosságügyi munkacsoportjának elnöke, a spanyol és belga uniós elnökség képviselőinek jelenlétében rendezett brüsszeli konferencián.

A képviselő arra törekszik, hogy a parlamenti munkacsoport, a tagállami kormányokat képviselő Tanács, illetve az Európai Bizottság képviselői közösen tekintsék át a fogyatékossággal élő emberek helyzetét. "Ebben a szellemben az újfajta párbeszéd nem csak arról szól, hogy a fogyatékos emberek érdekében, a fogyatékos emberek bevonásával, hanem a fogyatékos emberekkel, mint döntéshozókkal történik ezentúl a párbeszéd" - mondta.

Emlékeztetett arra: a valódi párbeszéd előmozdítása érdekében már 1996-ban született EP-határozat arról, hogy a fogyatékossággal élő embereket be kell vonni a döntéshozatali folyamatokba, ez a diskurzus azonban a mai napig csupán formális volt az Európai Parlamentben.

A konferencián mind a leköszönő spanyol, mind a soron következő belga elnökséget képviselő kormányzati tisztviselők hangsúlyozták, hogy az október végén megjelenő, a fogyatékos emberek érdekében készülő új, tíz éves uniós gazdaságpolitikai stratégiát a fogyatékos emberek szervezeteivel érdemben kívánják egyeztetni. Ezt a szándékot az Európai Bizottság jelen lévő képviselője is megerősítette.

(MTI)