Pelczné Gáll Ildikó európai normákat szorgalmaz
2010. június 29., 10:05
Fontos, hogy a szólásszabadságra európai normákat állapítsanak meg, és a tagállamok legyenek elszámoltathatók - írja Pelczné Gáll Ildikó fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő közleményében, amelyben az EP kulturális és oktatási bizottságának legutóbbi üléséről, az általa ott mondottakról számolt be.

A közszolgálati műsorszolgáltatás jövőjéről szóló napirendi ponttal kapcsolatban a képviselő hangsúlyozta: az internet szerepét semmiképpen sem lehet megkerülni, hiszen az nemzeti, valamint uniós szintű szabályozást is igényel a tartalomszolgáltatás és a szerzői jogvédelem szempontjából. Szerinte jogos az a félelem, hogy a közszolgáltatás internetre kerülése - amellett, hogy nagy előnyei vannak -, bizonyos hátránnyal is járhat, "ha csak a spontán fejlődést engedjük meg".

A bizottsági ülésen elhangzott, hogy a digitális korszakban a közszolgálati és a kereskedelmi műsorszolgáltatók együttes jelenléte változatos programkínálatot biztosíthat. A testület által tervezett jelentéstervezet többek között olyan kérdéseket vizsgál, hogy a közszolgálati műsorszolgáltatók miként képesek emelni a színvonalat, illetve hogy miként alakítható a kereskedelmi műsorszolgáltatók bizonytalan eredetű finanszírozása.

(MTI)