FIDESZ.HU > Vélemények > Önkormányzati választások 2010 Interjúk Nyomtatás
Ablak bezárása
Páva Zsolt interjú
Pécs: új utakon a remény városa
Létrehozva: 2010. augusztus 31., 11:05 | Utoljára frissítve: 2010. augusztus 31., 11:07

Újabb választásra készül az ország, és készülnek Pécsett is. Dr. Páva Zsolt, Pécs polgármsetere azt mondja, október 3-án minden polgárnak lehetősége lesz újra jól dönteni, megerősíthetik, és még inkább felgyorsíthatják azokat a változásokat amelyek tavasszal elkezdődtek Magyarországon, illetve Pécsett. Interjú Pécs polgármesterével.

Pécs egyértelműen egy sikeres évet tudhat maga mögött, az országos sajtóból is azt lehet látni, hogy ez a város megváltozott. Önök hogyan élték meg az elmúlt időszakot? Milyen volt belülről látni a változásokat?

Pécsett szerencsés helyzetben vagyunk, mert nálunk egy évvel korábban elkezdődött az a pozitív folyamat, amely ma az országban is tapasztalható. Tavaly május - az időközi polgármester-választás - óta dolgozunk azon, hogy a kudarcokkal teli, milliárdos adóssággal, sikertelenséggel teli múlt után Pécs újra egy sikeres és büszke város lehessen, ahol minden egyes polgárt megillet a tisztes gyarapodás és a biztonságos, kiszámítható hétköznapok lehetősége. Mára szerencsére úgy látjuk, a pécsiek nem vallottak kudarcot, keményen dolgoztunk együtt a közös sikerért.

Nyilván azért egy másfél évtizedes lejtmenetet nem lehet egyik percről a másikra megváltoztatni. Mennyi feladatra számít még?

A munka elején járunk, hiszen 12 év elhibázott politikáját, rossz városvezetését, a magánérdekek szövevényes hálóját nem lehet néhány hónap alatt felszámolni és tiszta lapot nyitni. Különösen nem akkor, ha időnk és energiáink jelentős részét a múlt szereplőivel, meghatározó politikusaival, a Pécset és az országot válságba sodró MSZP kormányok kiszolgálóival folytatott hadakozás köti le. A pécsiek határozott nemet mondtak a múltra tavaly májusban! Én pedig azt a programot követem, amelyet a pécsiekkel közösen állítottunk össze. Egyelőre azonban a múlt görcsösen ragaszkodik a pozíciójához, minden erejével azon munkálkodik, hogy lassítsa, megakadályozza és ellehetetlenítse azokat a változásokat Pécsett, amelyeknek már jóval korábban el kellett volna kezdődniük.

Lényegében tehát azt mondja, hogy szándékosan próbálják lassítani a változást a város korábbi vezetői? Miért tennének ilyet?

Pontosan ez a helyzet! A miértet magam sem értem, persze a féltékenység, irigység mindig ott lehet ezeknek a hátterében. Az mindenesetre biztos, hogy most lehetőségünk van ezen is változtatni, felgyorsíthatjuk a változást, hogy Pécs újra Magyarország egyik legsikeresebb városa lehessen, és az is maradjon, pozitív példaként állva az ország más városai előtt. A múlt erőivel való csatározás ellenére hihetetlenül sok mindent elértünk az elmúlt egy évben. Mégsem vagyok maradéktalanul elégedett, mert tudom, hogy sokkal hatékonyabb, gyorsabb munkára és változásra is képesek lennénk, ha nem próbálnának meg bennünket nap, mint nap hátráltatni.
Pécsett mi az őszi választások tétje?
A tét, hogy elég erősek tudunk-e lenni ahhoz, hogy egyszer és mindenkorra lezárhassuk a több, mint egy évtizede tartó szomorú korszakot Pécs életében. Lényegében erről szól ez a választás. Egy kudarcokkal, mutyizással, Pécs lezüllesztésével, sikertelenségével teli múltat tudunk most végleg magunk mögött hagyni, és utat nyithatunk egy jobb, sikeresebb, biztonságosabb jövő felé. Olyan utat, amelyen viszonylag gyorsan végig is tudunk menni. Erősnek és egységesnek kell lennünk ahhoz, hogy végleg elűzzük a múltat, és immár az Orbán-kormány valódi támogatásával a hátunk mögött egy sikeres, gazdag, biztos lábakon álló, büszke és szép várost építhessünk. Egy olyan várost, amelyben a legfontosabbak azok, akik itt élnek. A pécsiek!