FIDESZ.HU > Vélemények > Publicisztika Nyomtatás
Ablak bezárása
Hassay Zsófia: Tisztesség és rend
Botrányos ingatlanpanama és sorozatos büntetőeljárások után tisztességet és rendet akar Hassay Zsófi, a Fidesz-KDNP jelöltje Terézvárosban, ahol négyen szállnak ringbe a polgármesterségért.
Létrehozva: 2010. szeptember 16., 15:36 | Utoljára frissítve: 2010. szeptember 16., 16:48

Botrányos ingatlanpanama és sorozatos büntetőeljárások után tisztességet és rendet akar Hassay Zsófi, a Fidesz-KDNP jelöltje Terézvárosban, ahol négyen szállnak ringbe a polgármesterségért

Terézváros polgármesterjelöltje a Fidesz színeiben egy fiatal hölgy, Hassay Zsófi a, aki huszonöt évesen lett először önkormányzati képviselő. Nem csoda, hogy 1998 és 2002 között ő volt a legfiatalabb női alpolgármester. A magyar-francia-turizmus szakos tanár, akinek egy hatéves kislánya van, immár tizenkét éve képviselő, alaposan ismeri a kerületet. S bár mind a közvélemény-kutatók, mind a közelmúltban lezajlott időközi választás eredménye győzelmet jósol számára, nincs könnyű dolga: Terézvárosban eldurvult a kampány. A civil mozgalmak mögé bújó szocialisták a hazugságoktól, a félelemkeltéstől, a lakosság riogatásától sem riadnak vissza, ha a hatalomról van szó.

Hassay Zsófiával a Hunyadi téri vásárcsarnokot látogattuk meg éppen. A csarnok a kerület nagy botrányköve. Omladozik a vakolat, pusztul a szép épület, pedig nagy kár érte. Kevés ilyen szép műemlék épület van, amely a mai napig vásárcsarnokként üzemel a város szívében. A szocialisták 2002-ben és 2006-ban is megígérték, hogy felújítják. Mélygarázst terveztek a műemlék csarnok alá, és minden igyekezetük arra irányult, hogy kiszorítsák az őstermelőket, a kerület lakóinak óriási felháborodására. A nyertes befektető azonban visszalépett, a csarnok felújítása elmaradt. A Fidesz polgármesterjelöltje a csarnok elhanyagolt részeit mutatja. - A beruházást nem lehet tovább halogatni, mert ez a jobb sorsra érdemes tér Terézváros szégyenfoltja lett. Úgy szeretnénk a csarnokot rekonstruálni, hogy korszerű legyen, ugyanakkor megőrizze műemlék jellegét, és az őstermelők is tovább árulhassák a portékájukat. Miközben a kerület lakóit nemcsak az elhanyagolt utcák és terek, de ingatlan panamák sorozata is felháborítja, egy civilnek álcázott szervezet, a "Szeretem Terézvárost Mozgalom" nevében röplapot terjesztenek: "Az a veszély fenyeget minket, hogy a nyakig eladósodott Fidesz vezette V. kerületet összevonják a felelősen gazdálkodó VI. kerülettel, azaz velünk, így a terézvárosi lakosokkal fizettetik meg a hiányt, mégpedig úgy, hogy megszüntetik a kerületünk önállóságát.(...) Ne higgyük el egyetlen szavukat se! Hazudnak, becsapnak minket, ahogy áprilisban is tették! Ne hagyjuk, hogy a Fidesz-úthenger eltapossa a 232 éve önálló Terézvárost. Ne hagyjuk, hogy a kerület lakóival fizettessék ki az V. kerület adósságát! Ezt még meg tudjuk akadályozni!"

A rémhír mögött minden kétséget kizáróan az MSZP áll. A terézvárosi szocialista polgármester ugyanis személyesen tiltakozott a belvárosi kerületek összevonásának terve ellen. Verók István, aki újraindul az őszi önkormányzati választáson, Szanyi Tiborral közösen a kerületek összevonásának tervével ijesztgeti a kerület lakosságát. Hassay Zsófi a elképesztőnek tartja a szocialisták rémhíreit. - Összevonásról szó sincs - nyugtatja meg a terézvárosiakat Hassay Zsófia. -Ugyan minek tartanánk önkormányzati választásokat a VI. kerületben, ha ez a híresztelés igaz lenne? - hivatkozik a józan észre. Tény és való, hogy a parlament elfogadta az országgyűlési és az önkormányzati képviselők létszámának csökkentését, ami természetesen érintette mind az országgyűlési, mind az önkormányzati képviselők körzeteit, ám a körzethatárok változása messze nem értelmezhető egyes budapesti kerületek megszűnésével, illetve összevonásával.
- Amikor az érvek elfogynak, jönnek a hazugságok - utal a kampány ízű híresztelések megalapozatlanságára Hassay Zsófia, aki szerint jobban tennék a szocialista képviselők, ha tisztáznák magukat az Andrássy úti ingatlanok eladása ügyében. Az Andrássy úti ingatlanátjátszások
története a mostanit megelőző ciklusra nyúlik vissza. Több ingatlan eladása került fókuszba, köztük az Andrássy út 21. és az Andrássy út 47. számú nagy értékű palota, amelyeknek eladásával a Demokrata is foglalkozott. Az egyik ügyben már bírósági ítélet is született. Az Andrássy út 47. szám alatti ingatlant az önkormányzat egy belga üzletembernek adta el jóval áron alul. Később a Fővárosi Bíróság semmisnek nyilvánította az adásvételt. Mint arról a Demokrata is beszámolt, az belga üzletember egyébként érintett volt az azóta már sikeresen megakadályozott pátyi golflakópark- beruházásban is.

Az Andrássy úti paloták ügye a nyomozóhatóság figyelmét sem kerülte el. Tavaly januárban idézést kapott a rendőrségtől a 2002-2006 között regnáló kerületi képviselő-testület tucatnyi MSZP-s és SZDSZ-es tagja, köztük Verók István polgármester is. Az idén tovább bővült a gyanúsítottak köre. Ekkor már a volt terézvárosi szocialista alpolgármester, Fürst György is gyanúsított lett. A Központi Nyomozó Főügyészség közleménye szerint a volt alpolgármester ugyancsak megalapozottan gyanúsítható különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének elkövetésével.
Az okozott kár eléri a 200 millió forintot. A főügyészség szerint Fürst György és a képviselő-testület többsége jogellenesen megszavazta az ingatlanértékesítést, kétszáz millió forint vagyoni hátrányt okozva ezzel az önkormányzatnak.

- A szocialisták azzal érvelnek, hogy az eladás volt a legkézenfekvőbb módja a paloták rendbehozatalának. Azt azonban nem tudják megmagyarázni, miért adták el ezeket a nagy értékű ingatlanokat pályáztatás nélkül és áron alul. Olyan nyomott árakon értékesítették őket, ami az ingatlanok valós értékével köszönő viszonyban sem volt - ad hangot felháborodásának
Hassay Zsófia, aki szerint, ha ezeket az ingatlanokat piaci áron, pályáztatással értékesítik,
a vételárból látványos fejlesztéseket lehetett volna véghezvinni a kerületben. Azóta a vevők már továbbadták a palotákat, az újabb vevők pedig a nyomott ár többszörösét fizették ki értük. Lehet vajon ilyen múlttal választást nyerni? Átlátnak-e a szitán Terézváros polgárai?
- Nem csak remélem, biztosan tudom, hogy igen. Terézváros lakóinak túlnyomó többsége rendet, átláthatóságot, tiszta viszonyokat, egészséges körülményeket és jó erkölcsöt szeretne. A testületben azonban még ma is ott ülnek azok a szocialista képviselők, akiket hűtlen kezeléssel gyanúsítanak. Azt hiszem, országosan is egyedülálló jelenség, hogy a mostani MSZP-s jelöltek több mint fele gyanúsított, élükön Verók István polgármesterrel. Ezért a nyár közepén nyílt levélben kértem Mesterházy Attilát, az MSZP elnökét, ne támogassa azon képviselők jelölését, akik ellen büntetőeljárás van folyamatban. Hiába írtam, a levelemet válaszra sem méltatta. Az előjelek azt mutatják, a választ, amely csattanósnak ígérkezik, Terézváros lakossága adja majd meg október harmadikán.

Hassay Zsófiához számtalan visszajelzés érkezett arról, hogy a kerület végre tisztességes játékszabályokat akar. - Ezért is választottuk a "Tisztesség és rend" jelszavakat - szögezi le a polgármesterjelölt. - Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az október harmadika után felálló képviselő-testület tagjai a kerület polgárainak érdekeit szolgálják, erkölcsileg feddhetetlenek legyenek és e feddhetetlenségük birtokában, a kerületben rendet teremtsenek. Elárulja a Demokrata olvasóinak, hogy győzelme esetén felülvizsgálják a gyanús ügyleteket és ahol még lehet, megtámadják a jogellenes szerződéseket. Ami pedig a nagy értékű ingatlanokat illeti, tilalmi listát terveznek létrehozni, amely azon ingatlanokat tartalmazza, melyeket semmiképp se lehessen eladni, már csak azért sem, mert ezekből az önkormányzatnak bérleti bevétele származik. - Úgy kell a nagy értékű épületeket hasznosítani, hogy azok megmaradjanak az önkormányzat tulajdonában, és hasznot hozzanak, vagyis alapvetően más szellemben szeretnénk gazdálkodni, mint a most hatalmon levők - foglalja össze terveit Hassay Zsófia. - De emellett áttekintjük a pártalapon felosztott önkormányzati cégek működését is. (A vagyonkezelő rt. a szocialisták, a foglalkoztatást elősegítő kft. a szabad demokraták érdekeltségébe tartozik.) A helyzet pikantériája, hogy még a koalíciós partnerek is egymásra mutogatnak, ha arról van szó, hogy melyik cég melyik párt kifizetőhelye...

Hassay Zsófia nagyon fontosnak tartja a zöldfelületek megőrzését, lehetőség szerinti bővítését. Fontosnak tartja a kerületben lakók életkörülményeinek javítását, kiemelt figyelmet fordít a szépkorúakra, a nagycsaládosokra, növelni fogja támogatásukat, és megígéri, hogy a fiatalok is érezni fogják a változásokat. Emellett Terézváros legnagyobb gondja, hogy a lakókat zavarja az éjszakai élet, gyakran túl hangosak a szórakozóhelyek, a vendégek pedig az utcán randalíroznak az éjszaka közepén, amikor mások aludni szeretnének. Hassay Zsófiának erre is van receptje: egyedi engedélyek alapján döntenének a szórakozóhelyek nyitva tartásáról; amelyekre panasz érkezik, azok korán lesznek kénytelenek bezárni. A fiatal polgármesterjelölt bízik a győzelemben. Szembeszáll legnagyobb ellenfelével, Verók Istvánnal az őszi küzdelemben.
S bevallja, ebben nagy segítséget jelent hatéves, Alma nevű kislánya, ő drukkol a legjobban édesanyja sikeréért.

Hernádi Zsuzsa