Az unió válaszára várnak a borászok
2010. október 11., 08:25
Engedélyt kérnek a magyar borászok az Európai Uniótól, hogy az eddigieknél nagyobb mértékben adjanak cukrot az idei borokhoz - a csapadékos nyár miatt ugyanis nem mindenhol tudtak beérni a szőlők. Eddig 1,5 alkoholtérfogat-százalékkal lehetett javítani a cukorfokon, a gazdák most 2 százalékos javítást szeretnének elérni. Mivel a szüret már javában tart, a döntés rövid időn belül várható.

Magyarországon az uniós szabályozás szerint 1,5 alkoholtérfogat-százalékkal javítható a bor cukorfoka. Az idei várhatóan az utóbbi 20 év legrosszabb évjárata lesz. Sokat esett az eső, napos, száraz idő alig volt, a szőlő cukorfoka nagyon alacsony.

Ez egy nagyon gyenge évjáratnak tűnik, ilyen csapadékos idő és hűvös nyár után nem értek be a szőlők, a 16-16 és feles, az már rekordcukorfoknak számít - mondta el a hírTV-nek Radó István borász.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa azt kérte az Európai Uniótól, hogy engedélyezze a 2010-es borok 2 alkoholtérfogat-százalékos javítását. Az engedélyt várhatóan nem az egész országra, hanem bizonyos területekre és szőlőfajtákra korlátozva kaphatjuk meg.

Bakó Attila pécsi borász reméli, hogy kedvező döntés születik. Azt kérték tőlünk a nemzeti tanácson keresztül, hogy a hegyközségek, illetve a borvidékek kérjék fajtánként, illetve területekre lebontva ezt a javítást, tehát ne az ország kapja meg teljes körűen, hanem egyes fajták és bortermő helyek - tette hozzá.

A döntés heteken belül várható, hiszen a cukor hozzáadását röviddel a szüret után kell elvégezni.

(hirtv.hu)