Energiapolitika: szorosabb uniós-magyar együttműködés
2010. október 15., 08:02
Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter csütörtökön szűk körű hivatalos tárgyalásokat folytatott Günther Öttingerrel, a brüsszeli bizottság energiaügyi biztosával a magyar soros elnökség hivatalos energiapolitikai ügyeiről - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

A magyar miniszter ismertette az EU-biztossal a magyar soros elnökség legfontosabb energetikai témájú feladatait, és a hozzájuk kapcsolódó magyar célkitűzéseket és elképzeléseket, áttekintették a főbb kérdéskörökkel kapcsolatos bizottsági anyagokat, valamint szót ejtettek a magyar elnökség idejére eső rendezvényekről is.

A felek megállapodtak arról, hogy a soros magyar elnökség kezdetéig az Európai Bizottság Energetikai Főbiztossága és a magyar energiapolitika meghatározó hivatalai és szakemberei a szokásosnál is szorosabban együttműködnek, hogy az Európai Unió energiapolitikáját 2020-ig meghatározó, és a magyar elnökség ideje alatt elvégzendő feladatok sikerrel teljesüljenek.

Délután Fellegi Tamás és Günther Öttinger a magyar és román miniszterelnökök jelenlétében Csanádpalotán részt vett a magyar-román összekötő gázvezeték ünnepélyes üzembe helyezésén. A gázvezeték fontosságát a román és a magyar fél mellett az Európai Unió is elismeri, hiszen a regionális gázhálózat első láncszemeként készült el ez az összeköttetés. A két ország gázszállító hálózatának összekapcsolása növeli mindkét állam gázellátásának biztonságát, hozzájárul Magyarország gázforrásainak diverzifikálásához, és hosszú távon a végfelhasználói árakra is jótékony hatással lehet.

Az üzembe helyezést követően Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter négyszemközti megbeszélést folytatott Ioan Ariton román gazdasági és kereskedelmi miniszterrel, főként a két állam energetikai együttműködésének további lehetőségeiről.

(MTI-fidesz.hu)