A visegrádi négyek támogatják az EU bővítését
2010. október 22., 16:43
Az Európai Unió (EU) kibővítése a visegrádi csoport prioritásai közé tartozik; Magyarország és Lengyelország kiemelt figyelmet fordít majd erre a témára, amikor a két ország - 2011-ben - egymást követve betölti az EU-elnöki tisztségét.

Egyebek között ebben állapodtak meg a V4-tagállamok külügyminiszterei, amikor pénteken Pozsonyban a Nyugat-Balkán európai integrációjáról tárgyaltak. "Az EU kibővítése egyike a V4-ek kiemelt feladatainak; Magyarország és Lengyelország kiemelt figyelmet fog szentelni ennek a problémának 2011-ben, amikor egymást követően ellátják az EU-elnöki tisztséget" - olvasható a találkozón elfogadott nyilatkozatban.

A miniszterek a dokumentumban biztosították a nyugat-balkáni országokat arról, hogy támogatják fokozatos csatlakozásukat az EU-hoz.

Martonyi János magyar külügyminiszter szerint a V4-ek "stratégiai érdeke", hogy az EU bővítése nyugat-balkáni irányban folytatódjon. "Megfogalmaztuk a politikai üzenetet, hogy az ajtó nyitva áll. A másik oldalon természetesen teljesíteni kell a csatlakozási feltételeket" - szögezte le a magyar diplomácia vezetője.

"A hitelesség megőrzése a siker előfeltétele. A feltételek teljesítése olykor fájdalmas, de barátok segítségével megoldható" - fejtette ki Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter. Hozzátette: a visegrádiaknak kötelességük segíteni a Nyugat-Balkánt.

"Az Európai Bizottság eltökélt abban, hogy a bővítést folytatni kell" - jelentette ki Stefan Füle, az EU bővítési biztosa. Füle hangsúlyozta, hogy a csatlakozni kívánó országoknak mindenképpen teljesíteniük kell "házi feladataikat". Kérdésre válaszolva - Mladic elfogása továbbra is feltétele-e Szerbia csatlakozásának - Füle leszögezte: ez továbbra is feltétel, ez nem fog megváltozni.

Martonyi János szerint Szerbia és Koszovó képviselői pénteken Pozsonyban megerősítették, hogy rövid időn belül párbeszédet kezdenek a kétoldalú problémák rendezéséről. "Mindkét fél jelezte készségét, hogy nagyon rövid időn belül, néhány héten belül, még novemberben kétoldalú párbeszédet kezdenek" - közölte Martonyi a külügyminiszteri találkozó utáni sajtóértekezleten. Hozzátette: a bejelentés a V4-ek és a nyugat-balkáni országok külügyminisztereinek munkaebédjén hangzott el.

A visegrádi négyek szorgalmazzák, hogy ez a párbeszéd mielőbb beinduljon - szögezte le a magyar diplomácia vezetője.

Dzurinda kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy "Szlovákiában Koszovó függetlenségének elismerése nem időszerű".

Martonyi János a visegrádi találkozó után rövid eszmecserét folytatott szlovák kollégájával, Mikulás Dzurindával.

(MTI-fidesz.hu)