Benkő: 2011 végéig biztosan marad az EUFOR ALTHEA
2010. október 27., 18:45
A jövő év végéig bizonyosan fennmarad az Európai Unió bosznia-hercegovinai művelete, az EUFOR ALTHEA - mondta szerdán Brüsszelben Benkő Tibor altábornagy, magyar vezérkari főnök, az EU-országok vezérkari főnökeinek tanácskozása után.

A megbeszélésen a katonai vezetők megállapodtak abban, hogy 2011 végéig fenntartják a jelentős létszámcsökkentés után most mintegy 1500 fős boszniai műveletet. Magyarország ebben 170 fővel vesz részt - közölte Benkő altábornagy.

A magyar közreműködők részaránya növekedett, s ennek az a magyarázata, hogy Magyarország - más résztvevőkkel ellentétben - az elmúlt időszakban nem csökkentette az EUFOR ALTHEA keretében szolgáló katonáinak számát.

Hakan Syrén tábornok, az EU Katonai Bizottságának elnöke - a svéd haderő korábbi főparancsnoka - a vezérkari főnökök megbeszélése után tartott sajtótájékoztatóján elmondta: Boszniában a belső helyzetet stabilnak tekintik - ez adott lehetőséget a létszámcsökkentésre -, de a politikai folyamatok "nem mutatnak világosan pozitív irányú változásokat". Ezért most - tette hozzá - nem tervezik az EUFOR ALTHEA további karcsúsítását.

A boszniai-hercegovinai EU-műveleten belül a korábbi csökkentéssel párhuzamosan bizonyos hangsúlyeltolódás is történt a feladat jellegében. Korábban kifejezetten a végrehajtói jogkörrel végzett békefenntartás adta a művelet lényegét, az utóbbi időben azonban előtérbe került a boszniai fegyveres szervezetek kiképzésének, mentorálásának a funkciója is.

Benkő Tibor arra a kérdésére, hogy mikor tekintik át újra a boszniai művelet jövőjét, azt válaszolta, hogy a felülvizsgálat és helyzetelemzés folyamatos tevékenység.

Az unió Katonai Bizottsága megbeszélést folytatott Nyikolaj Makarov orosz vezérkari főnökkel arról, hogy miként járulhat hozzá Oroszország az EU közös biztonsági és védelmi politikájában megfogalmazott egyes célok teljesítéséhez. Syrén tábornok a sajtótájékoztatón utalt arra, hogy az oroszok helikopterekkel részt vállaltak az EU csádi műveletében, a szomáliai partok közelében zajló kalózellenes tengeri műveletek során pedig információkat cserél egymással az EU és Oroszország.

Benkő Tibor - amellett, hogy részt vett az EU Katonai Bizottságának ülésén - külön is találkozott Hakan Syrénnel, akivel áttekintette a jövő év első felében esedékes magyar EU-elnökség alatt várhatóan előtérbe kerülő biztonsági, katonai jellegű feladatokat. Az eszmecserét decemberben Budapesten folytatják: a magyar vezérkari főnök magyarországi látogatásra hívta meg az EU Katonai Bizottságának vezetőjét.

(MTI-fidesz.hu)