Pénteken összeül a Magyar Állandó Értekezlet
2010. november 2., 12:13
Összehívja a magyar kormány a Magyar Állandó Értekezletet (MÁÉRT), a hatéves szünet után pénteken a Parlamentben rendezendő tanácskozás témái között az oktatási-nevelési támogatás és a státusztörvény módosítása szerepel. Minderről Semjén Zsolt tájékoztatta a sajtó képviselőit.

Az áprilisi országgyűlési választásokkal véget ért a "tanuljunk meg kicsik lenni" politikát egy erős és egységes nemzetpolitika váltotta fel - szögezte le Semjén Zsolt, kiemelve: ennek a folyamatnak lényegi szegmense a Magyar Állandó Értekezlet összehívása. Mint emlékeztetett, az elmúlt időszakban elfogadott két fontos törvény - a nemzeti összetartozás és a kettős állampolgárság - is az új minőséget jelentette.

A miniszterelnök-helyettes a MÁÉRT összehívásának részleteiről szólva elmondta, minden egyes szervezetnek levelet küldtek, és az értekezlet programját a válaszok alapján állították össze. Hozzátette: a szlovákiai Híd-MOST párttal a magyar kormány korrekt és partneri viszonyt kíván kialakítani, azonban a pártot a MÁÉRT-ra nem hívják meg, ugyanis a meghívás kizárólag etnikai pártok és szervezetek számára szólt. Mint folytatta, ezt az elvet maguk a MÁÉRT tagjai is hasonlóképpen látják.

Semjén Zsolt újságírói kérdésre reagálva elmondta, mélységes meggyőződése, hogy a határon túli magyarság számára szavazati jogot kell adni, de hozzáfűzte azt is, a világon számos modell létezik, azonban a magyar Országgyűlés bölcsessége lesz, melyik megoldást választja. Semjén Zsolt kitért arra is, szeretné, ha a MÁÉRT az uniós magyar elnökség alatt is tartana majd ülést. Kitért arra is, hogy reményei szerint a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumát még idén összehívja Kövér László házelnök.

Hat év után ismét

Répás Zsuzsanna helyettes államtitkár emlékeztetett: az első alkalommal 1999. február 20-án életre hívott MÁÉRT-et a Gyurcsány-kormány hat éven keresztül egyszer sem hívta össze. Mint fogalmazott, az értekezlet legfontosabb mondanivalója az újjáalakulás lesz. Kitért arra is, hogy újra kívánják indítani a MÁÉRT bizottsági rendszerét is. Napirenden lesz a státusztörvény módosítása is, amit azért kell megtenni, mert mostani formájában azok, akik magyar állampolgárságot szereznek, nem tartozhatnának hatálya alá. Azt is szeretnék, ha az oktatási-nevelési támogatás újra vonatkozna az óvodásokra is.

A magyar kormány, a parlamenti pártok, a határon túli magyar szervezetek, és Európa parlamenti képviselettel rendelkező szervezetek részvételével tartandó értekezletre meghívást kapott Erdélyből a Romániai Magyar Demokrata Szövetség, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, és a Magyar Polgári Párt, Felvidékről a Magyar Koalíció Pártja, Vajdaságból a Vajdasági Magyar Szövetség és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt, Kárpátaljáról a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség, Horvátországból a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége, és Magyar Egyesületek Szövetsége, Muravidékről a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség. Meghívást kapott a Nyugat-európai Országos Magyar Szervezetek Szövetsége, három képviselőt hívnak meg az USA-ból, a Kanadai Magyar Kultúrközpont, a Kanadai Magyar Kulturális Tanács, a Latin-Amerikai Magyar Országos Szervezetek Szövetsége és Ausztráliából az Új Dél-Walesi Magyar Szövetség.

(fidesz.hu)